ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ




Μαρούσι 16/9/2019

  Έντονη ανησυχία για την ασφάλεια νηπίων και μαθητών, διδακτικού προσωπικού και γονιών προκαλεί η ανακοίνωση του δήμου, την 13.9.19, με τίτλο: «Αυτοψίες σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα από τις υπηρεσίες του Δήμου κατόπιν εντολής του Δημάρχου Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου».
Το ανησυχητικό της υπόθεσης έγκειται στην καθησυχαστική διαβεβαίωση του κ. δημάρχου, αναφερόμενος στην «ολοκλήρωση της διενέργειας των αυτοψιών στα σχολεία», σύμφωνα με την οποία: «Η αυτοψία των χώρων και η επίλυση των θεμάτων που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης ήταν το πρώτο βήμα». Και τούτο επειδή μεταξύ των θεμάτων που «χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης» πρώτο στη σειρά έχει η αξιολόγηση της αντοχής των σχολικών κτηρίων απέναντι σε μελλοντικό σεισμό («σκελετός», τοιχοποιία, σοβάδες, γύψινα στοιχεία της οροφής κ.ά.) για την οποία, όμως, καμία τέτοια αναφορά δεν γίνεται στην ανακοίνωση!
Ας αφήσει, λοιπόν, κατά μέρος η δημοτική Αρχή τις πομπώδεις δηλώσεις της. Πολύ περισσότερο, που η κατάσταση των κτηρίων στο Μαρούσι που στεγάζουν Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και Γυμνάσια – Λύκεια, δεν επιτρέπουν τέτοιες αμετροέπειες.
Τα στοιχεία της αρμόδιας Υπηρεσίας του δήμου για την ηλικία των κτηρίων αυτών είναι τραγικά. Σύμφωνα με στοιχεία του Δεκέμβρη 2018 από τα 55 κτήρια (μέση ηλικία 40,4 χρόνια) τα 35 (64%) χτίστηκαν όταν βρίσκονταν σε ισχύ ο ανεπαρκέστατος, για τα σημερινά δεδομένα, αντισεισμικός κανονισμός (Α.Κ.) του 1959, μερικά μάλιστα πριν απ’ αυτόν. Συγκεκριμένα, από τα 55 κτήρια (23 Γυμνάσια – Λύκεια, 17 Νηπιαγωγεία, 15 Δημοτικά)
- Τα 9 χτίστηκαν πριν εφαρμοστεί ο Α.Κ. 1959. Πρόκειται για 6 Γυμνάσια – Λύκεια, 1 Νηπιαγωγείο και 2 Δημοτικά.- -- Τα 26 χτίστηκαν στη διάρκεια εφαρμογής του Α.Κ. 1959 πριν τεθεί σε εφαρμογή ο Α.Κ. του 1984. Πρόκειται για 6 Γυμνάσια – Λύκεια, 10 Νηπιαγωγεία και 10 Δημοτικά.
Τα παραπάνω είναι προφανώς σε γνώση και της Διοίκησης Αμπατζόγλου, η οποία - ακολουθώντας την τακτική και των προκατόχων της – επιχειρεί να κρύψει το πρόβλημα κάτω απ’ το χαλί. Η δική της όμως ευθύνη, την οποία επιχειρεί, χωρίς αιδώ, να φορτώσει στις Σχολικές Επιτροπές (!), είναι τώρα μεγαλύτερη. Δείχνει να μη δίνει σημασία στο γεγονός ότι η σεισμική τρωτότητα των παλαιών κτηρίων επιδεινώνεται όλο και περισσότερο,  χρόνο με το χρόνο, όπως έδειξαν και οι βλάβες, που προκάλεσε στα παλαιά κτήρια το τελευταίο χτύπημα του Εγκέλαδου στην Αττική.
Είναι φανερό ότι πρυτανεύουν άλλες προτεραιότητες στους σχεδιασμούς της, όπως η παραπέρα «ανάπτυξη» στο Μαρούσι σύμφωνα με το γενικότερο σχεδιασμό της αστικής τάξης για την Αττική, με στόχο περισσότερες κερδοφόρες για το κεφάλαιο επενδύσεις σε βάρος της ποιότητας ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Αδιάψευστη απόδειξη γι’ αυτό αποτελεί η επιχειρούμενη εμπορευματοποίηση του Δάσους Συγγρού, η μετεγκατάσταση του Καζίνο της Πάρνηθας στο κτήμα Δηλαβέρη, η «αξιοποίηση» του κτήματος στο Τατόι, η επιτάχυνση της τσιμεντοποίησης του Ελληνικού από την κυβέρνηση της ΝΔ, σταθερά πάνω στις ράγες που έστρωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο χέρι όμως του Μαρουσιώτικου λαού είναι να διεκδικήσει αγωνιστικά, χωρίς εκπτώσεις και συμψηφισμούς, τις δικές του προτεραιότητες για μια καλύτερη ζωή. Ανάμεσά τους και η αντισεισμική θωράκιση των κτηρίων, που στεγάζουν ή πρέπει να μεταστεγαστούν τα παιδιά και τα εγγόνια του, με πρώτο και άμεσο βήμα τη διενέργεια του Προσεισμικού Ελέγχου στις σχολικές μονάδες που αναφέρθηκαν πιο πάνω.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη Λαϊκή Συσπείρωση, αναγνωρίζοντας τη ζωτικής σημασίας σπουδαιότητα του προβλήματος, θα ελέγχουν επίμονα τη δημοτική Αρχή για την επίλυσή του δίνοντας ταυτόχρονα και την αμέριστη συμπαράστασή τους στους μαζικό-λαϊκό κίνημα  του Μαρουσιού, στην πάλη του για  τη στέγαση νηπίων και μαθητών σε ασφαλείς, ανθεκτικές απέναντι στο σεισμό αίθουσες.-
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΑΡΟΥΣΙΟΥ