Για επικοινωνία και παρατηρήσεις στο e-mail: lsamarousiou@gmail.comΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2019
1. Πρόκειται για έναν αντιλαϊκό, φοροεισπρακτικό προϋπολογισμό, κομμένο και ραμμένο στις κυβερνητικές οδηγίες  που έχει  στο στόχαστρο τα λαϊκά νοικοκυριά, στα οποία ενιαία, Κράτος και Τοπική Διοίκηση, φορτώνουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης, τόσο με την υπερφορολόγησή τους όσο και με την ταυτόχρονη στέρησή τους από έργα, υπηρεσίες και υποδομές. Προϋπολογισμό, αντιγραφή των προηγούμενων ετών όχι μόνο ως προς το αντιλαϊκό του περιεχόμενο αλλά και ως προς τις λαθροχειρίες, που τον καθιστούν εντέλει και πλασματικό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ενέργεια της δημοτικής Αρχής, όπως αποκαλύφθηκε από τη Λαϊκή Συσπείρωση στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., να «περάσει» στον Π/Υ του 2019 ποσό 2.840.212,00 ευρώ ως ανταποδοτικές δαπάνες έναντι της «πρόσθετης διοικητικής υποστήριξης», που παρείχαν στο πρώτο επτάμηνο του 2018 οι Οικονομικές και Διοικητικές Υπηρεσίες του Δήμου προς την υπηρεσία Καθαριότητας! Και αυτό, τη στιγμή που το σύνολο των δαπανών της Δ/νσης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών προϋπολογίζονται για όλο το 2019 σε 2.668.572,00 ευρώ!
Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι ο Π/Υ δαπανών του 2018, όπως ψηφίστηκε (125.769.858,00 €), θα υλοποιηθεί μόλις κατά 37,3% (46.933.304,00 €), με βάση τις ασφαλείς εκτιμήσεις της Υπηρεσίας κατά το μήνα Νοέμβρη.
2. Η οικονομική καχεξία του δήμου Αμαρουσίου, για την οποία «γκρινιάζει» υποκριτικά η δημοτική αρχή, αλλά την αποδέχεται, οφείλεται  στη διαχρονική πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, τώρα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που πετσοκόβει όλο και περισσότερο τη χρηματοδότηση των δήμων, με μείωση κατά 62% τα τελευταία χρόνια. Για φέτος η περικοπή αυτή φτάνει τα 740 εκατομμύρια ευρώ, ώστε αυτά τα κονδύλια να τροφοδοτήσουν παραπέρα τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.
Έτσι, στον Π/Υ του 2019, από τα τακτικά έσοδα του Δήμου (28,1 εκ) τα 20,52 εκ, δηλ. το  73%, προέρχονται από την άμεση τοπική φορολογία (5,55 εκ) και από τα ανταποδοτικά τέλη (14,97 εκ). Αντίθετα η κρατική συμμετοχή περιορίζεται στα 6,91 εκ, δηλ. στο 24,6% μειωμένη κατά 7,4% σε σχέση με τον  2018
Είναι, πέρα για πέρα πλασματική η αναγραφή των 118.509.280,00  ευρώ ως έσοδα στον Π/Υ του 2019. Συνολικά οι πραγματικές προϋπολογιζόμενες εισπράξεις ανέρχονται σε 51,28 εκ, αν αφαιρέσουμε τις «προβλέψεις μη είσπραξης» ποσού 36,05 εκ και του «λογιστικού» ποσού 31,18 εκ., που  αναγράφεται ως “χρηματικά υπόλοιπα προερχόμενα απο τακτικά και απο έκτακτα έσοδα”. Αλλά κι’ αυτές οι εισπράξεις «προϋπολογιζόμενες» είναι, όπως πάντα ένα μέρος τους δεν θα υλοποιηθεί.
Σημαντική συμβολή στον πλασματικό χαρακτήρα των εσόδων έχουν και οι προβλέψεις για τις έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις. Συγκεκριμένα οι έκτακτες «ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ» στον Π/Υ του 2018 έφταναν τα 5.429.453,00 €, με τις τελικές όμως υπηρεσιακές εκτιμήσεις (Νοέμβρης 2018) για τον χρόνο αυτό να προσγειώνονται μόλις στις 824.953 ,000 δηλ. μόνο στο 15,2%! Παρόλ’ αυτά στον Π/Υ του 2019 το κονδύλι αυτό εμφανίζεται και πάλι παραφουσκωμένο στα 6.206.382,00 €!
3. Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση Αμαρουσίου έχουν επανειλημμένα καταγγείλει ότι η Τοπική Διοίκηση, ως κομμάτι του κρατικού μηχανισμού, αναλαμβάνει σημαντικό ρόλο στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής, εξειδικεύοντας και υλοποιώντας στο χώρο της τη γενικότερη στρατηγική των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων της άρχουσας τάξης. Στο πλαίσιο αυτό και η δημοτική αρχή στο Μαρούσι αντιμετωπίζει τον δήμο σαν επιχείρηση, μετρώντας απλά λογιστικά κέρδη και ζημιές. Λειτουργεί με τη λογική της λεγόμενης ανταπόδοσης,  δηλαδή της υπερφορολόγησης, βάζοντας  στο περιθώριο τις λαϊκές ανάγκες.
Τα νούμερα είναι αδιάψευστα, αρκεί να δει κάποιος την εκτέλεση των έργων το 2018. Για τις τεχνικού π.χ. χαρακτήρα Υπηρεσίες του Δήμου (ΥΔΡΕΥΣΗΣ – ΑΡΔΕΥΣΗΣ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΠΡΑΣΙΝΟΥ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ, ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΩΝ ), που εμφανίζονταν στον Π/Υ του 2018 με συνολική δαπάνη ύψους 23.828.317 ευρώ, δαπανήθηκαν τελικά μόλις 3.338.748,00  ευρώ δηλ. το 14%. Συνολικά οι πραγματικές δαπάνες του Δήμου για το 2019 ,έναντι των πλασματικών 118.509.280,00 ευρώ δεν πρόκειται να ξεπεράσουν, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, τα 47 εκ ευρώ, κάλυψη 41%.
4. Το πρόβλημα με την έλλειψη εργαζομένων στο Δήμο Αμαρουσίου επίσης παραμένει σοβαρό. Μείωση προσωπικού, πρόσκαιρες, λειψές προσλήψεις, αντικατάσταση της σταθερής μόνιμης εργασίας από την προσωρινή-ελαστική  κτλ. Εντατικοποίηση της εργασίας σε καίριους τομείς, όπως είναι η αποκομιδή απορριμμάτων, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού αλλά και προβάλλοντάς τες ως «άλλοθι» για να προχωρήσει βαθύτερα την ιδιωτικοποίηση του τομέα αυτού, και όχι μόνο.
5. Ο δήμος που οραματίζονται για το 2019 συμπυκνώνεται σε μια και μόνο φράση: «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ σε ΕΡΓΑ και ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ που ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ η ΛΑΪΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ», ως βασικές αρχές για την «υγιή» λειτουργία του δήμου.
6. Η «Λαϊκή Συσπείρωση», βρίσκεται σταθερά σε γραμμή καταγγελτικής αντιπαράθεσης με την εφαρμογή αυτής της πολιτικής στο δήμο μας. Οι δικές μας προτεραιότητες είναι οι λαϊκές ανάγκες για ζωή με δικαιώματα. Αρκετά μάτωσε, αρκετά πλήρωσαν τα σπασμένα της κρίσης του κεφαλαίου, η εργατική τάξη, ο φτωχός λαός. Δεν δεχόμαστε ευθύνες του κράτους που έχουμε χρυσοπληρώσει με την άμεση και έμμεση φορολογία, να μεταφέρονται στους δήμους και να τις ξαναπληρώνουμε από την αρχή. Απορρίπτουμε το παραμύθι της «δίκαιης» και «υγιούς» ανάπτυξης, που προωθείται και το ασπάζονται και οι άλλες δημοτικές παρατάξεις για να αυγατίσει το κεφάλαιο τα κέρδη του μήπως περισσέψει κανένα ψίχουλο για το λαό.
Τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων του δήμου μας βρίσκονται στην αντίπερα όχθη από αυτά του κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου.
Καλούμε την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους αυταπασχολούμενους  αλλά και τη νεολαία να λάβουν τα μέτρα τους. Στη νέα δύσκολη χρονιά που τους ετοιμάζουν Ευρωπαϊκή Ένωση, Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος, να δώσουν μαχητική, δυναμική απάντηση.
Να συγκροτήσουν τη δική τους κοινωνική συμμαχία κόντρα στο μαύρο μέτωπο κεφαλαίου-κυβέρνησης-τοπικής διοίκησης και να διεκδικήσουν την αναπλήρωση των απωλειών των χρόνων της κρίσης, με προοπτική του αγώνα να γίνουν αυτοί αφεντικά του πλούτου που παράγουν. 
Μαρούσι - Δεκέμβρης 2018