Σοβαρές καταγγελίες για τη μεταφορά απορριμμάτων ,από το Μαρούσι ? στο ΧΥΤΑ!

 

Αίτημα για ενημέρωση και συζήτηση θέματος στο ΔΣ

Σε δημοσιευμένη,την 10.10.17, στο διαδίκτυο ανακοίνωση συνδικαλιστικής παράταξης του ΕΔΣΝΑ περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η παρακάτω σοβαρή καταγγελία (οι υπογραμμίσεις δικές μας):

«Σύμφωνα με αναφορά συναδέλφου, δύο οχήματα του Δήμου Αμαρουσίου με λευκές πινακίδες πραγματοποίησαν το πρώτο επτάμηνο του 2017 χίλια δρομολόγια απορριμμάτων, μεταφέροντας απόβλητα, τα οποία, όπως διαπίστωσαν ο ίδιος και ο επόπτης βάρδιας στο ΧΥΤΑ, δεν είχαν καμία σχέση με δημοτικά απορρίμματα. Ερωτήματα δε για τον τόπο φόρτωσης προκαλεί η αποκάλυψη ότι τα εν λόγω οχήματα προλάβαιναν να εισέλθουν στον ΧΥΤΑ σε χρόνο που δεν επαρκούσε για την μετάβασή τους στο Δήμο, την επαναφόρτωση και την επιστροφή τους»!

Είναι εμφανές ότι η αναφορά αυτή παραπέμπει στα μεγάλα (κόκκινα) οχήματα του δήμου, που δεν έχουν ακόμη εφοδιαστεί με τις κανονικές, χρώματος πορτοκαλί, πινακίδες κυκλοφορίας.

Με δεδομένα:
- Τη βαρύτητα της υπόψη καταγγελίας,που δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες και ερωτήματα οικονομικού, και όχι μόνο, χαρακτήρα.
- Το γεγονός ότι η μνημονευόμενη «αναφορά εργαζόμενου», στην οποία βασίζεται, αναφέρεται σε επαναλαμβανόμενα επί επτά τουλάχιστον μήνες περιστατικά χωρίς να έχει απασχολήσει, δημόσια τουλάχιστον, τις Διοικήσειςτου Δήμου Αμαρουσίου αλλά και του ΕΔΣΝΑ

Ζητούμε από τη δημοτική Αρχή, πέρα από τις όποιες δικές της ενέργειες:

1.Να ενημερώσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο για τα πραγματικά περιστατικά σχετικά με τα πιο πάνω καταγγελλόμενα και ιδιαίτερα:
- Εάν ήταν ενήμερη για φαινόμενα σχετικά με τα πιο πάνω αναφερόμενα και, σε αυτή την περίπτωση, εάν προχώρησε και με ποιο τρόπο στη διερεύνηση του θέματος και την αντιμετώπισή του, ανατρέχοντας και σε προγενέστερα της 1.1.17 στοιχεία.
- Εάν δεν ήταν ενήμερη, οφείλει να λάβει από τη Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ την πιο πάνω αναφορά του εργαζόμενου και όποια άλλα σχετικά στοιχεία διαθέτει.Να αναζητήσει επίσης και τα πλήρη στοιχεία, όπως καταγράφονται στα ζυγολόγια του ΕΔΣΝΑ, σχετικά με τη διακίνηση των υπόψη δύο οχημάτων στο ΧΥΤΑ.
- Η σοβαρότητα του θέματος επιβάλλει τη διερεύνησή του και σε επίπεδο δήμου και την παραπέρα, ενδεχομένως, εξέλιξή της εφόσον προκύψουν επαρκεί προς τούτο στοιχεία ή ισχυρές ενδείξεις.
- Ιδιαίτερη σημασία έχει να διαπιστωθεί η φύση των πιο πάνω, αναφερόμενων ως εξω-δημοτικών απορριμμάτων. Να ελεγχθεί, επίσης, η συνολική ποσότητα των οικιακών απορριμμάτων (στα κλειστά απορριμματοφόρα), που καταγράφηκαν ως απορρίμματα του δήμου κατά το πιο πάνω 7άμηνο στο ΧΥΤΑ και στο εργοστάσιο ανακύκλωσης,με την πραγματική ποσότητα των δημοτικών αποβλήτων, που παράγονται στο Μαρούσι την περίοδο αυτή.
- Εφόσον διαπιστωθεί απόκλιση, όπως τεκμαίρεται από την πιο πάνω καταγγελία, να υπολογιστεί  η οικονομική ζημιά του δήμου παίρνοντας υπόψη ότι το όποιο πλεονάζον φορτίο, ξένο προς το δήμο, επιβαρύνει το δήμο με 45€ /τόνο  περίπου, όση είναι η ανά τόνο εισφορά προς τον ΕΔΣΝΑ.

2. Να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε συνέχεια της πιο ενημέρωσης, στην επόμενη συνεδρίαση, που πρέπει να συγκληθεί άμεσα, σε δύο έως τρεις το πολύ ημέρες μετά την πρώτη, ώστε να ριχτεί όσο γίνεται περισσότερο φως και να παρθούν περαιτέρω, εφόσον χρειαστεί, αποφάσεις.

Μαρούσι Οκτώβρης 2017

Οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Αμαρουσίου.

Θανάσης Φωτόπουλος                                                                                                 
Μαρία Καρλατήρα