Για επικοινωνία και παρατηρήσεις στο e-mail: lsamarousiou@gmail.comΕρώτηση του ΚΚΕ στη βουλή για το 16ο Δημοτικό και 10ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου 
Κοινοβουλευτική Ομάδα
Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, 
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410   


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών

Θέμα: Για το 16ο Δημοτικό Σχολείο και το 10ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου.

Το κτίριο του 16ου Δημοτικού Σχολείου και 10ου Νηπιαγωγείου επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Μαρούσι, έτους κατασκευής 1968, παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα στην υποδομή του, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών και δυσχεραίνουν καθημερινά την εκτέλεση του εκπαιδευτικού έργου. Προβλήματα που ενώ έχουν εντοπισθεί και αναδειχθεί από το Διευθυντή, τους Συλλόγους Γονέων και την Λαϊκή Συσπείρωση Αμαρουσίου στα δημοτικά συμβούλια και την δημοτική αρχή, εν τούτοις δεν έχουν επιλυθεί και μέρα με τη μέρα επιδεινώνονται.
Οι πολιτικές της υποχρηματοδότησης της παιδείας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα την εκπαιδευτική διαδικασία και αποδεικνύει την στρατηγική επιλογή των αστικών κυβερνήσεων διαχρονικά να υποβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο προς όφελος της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Οι Σύλλογοι Γονέων, ο Διευθυντής του 16ου Δημοτικού και 10ου Νηπιαγωγείου με έγγραφά τους προς τις υπηρεσίες του Δήμου, τη δημοτική αρχή και με μαζικές παρεμβάσεις τους στα Δημοτικά Συμβούλια έχουν αναδείξει το πρόβλημα στατικότητας και την έλλειψη ουσιαστικού αντισεισμικού ελέγχου του κτιρίου, την έλλειψη αιθουσών και προαύλιου χώρου, την απραξία από τη δημοτική αρχή για την απαλλοτρίωση όμορου οικοπέδου κ.ά.
Οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι ανέδειξαν τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής και στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα των γονιών:
α) Να γίνει λεπτομερής στατικός έλεγχος σε όλο τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου, όπως προβλέπεται στην υπ’ αριθ. 15778/2013 Έκθεση Αυτοψίας της Τεχνικής Υπηρεσίας και να δρομολογηθούν οι επισκευές που κρίνονται απαραίτητες. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι με το πέρασμα των χρόνων τα πάντα φθείρονται όταν δεν υφίστανται την κατάλληλη συντήρηση, πόσο μάλλον το υπόψη κτίριο, χτισμένο πριν 50 χρόνια. Πόσο μάλλον όταν προ τετραετίας (2013), σχετική Έκθεση Αυτοψίας επεσήμαινε ήδη εμφανή, επικίνδυνα προβλήματα.
β) Να ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση του όμορου οικοπέδου στο 16ο Δημοτικό Σχολείο ώστε να επεκταθεί το προαύλιο. Είναι απαράδεκτο και συνάμα επικίνδυνο, σε ένα προαύλιο χώρο (750 τ.μ.) με προδιαγραφές 160 παιδιών να συνωστίζονται σήμερα 262 παιδιά, με όλη την ενέργεια ζωηρότητα της ηλικίας τους, ενώ η πρόβλεψη για την επόμενη σχολική χρονιά ανεβάζει τον αριθμό τους σε 280. Αντιστοιχούν δηλαδή μόλις 2,6 τ.μ. ζωτικός χώρος ανά παιδί. Ο πρόσφατος τραυματισμός ενός από αυτά (ελαφρύς ευτυχώς όπως διαγνώστηκε στη συνέχεια), προειδοποιεί για τα χειρότερα αν δεν παρθούν τα επιβαλλόμενα μέτρα όσο κι αν οι διδάσκοντες έχουν και το ρόλο του φύλακα ώστε να μην τρέχουν τα παιδιά ή να παίζουν «ήρεμα».
γ) Να μεταστεγαστεί το 10ο Νηπιαγωγείο από την επόμενη κιόλας σχολική χρονιά σε άλλο κατάλληλο χώρο, ο οποίος θα πληροί τις προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις, προκειμένου να αποδοθούν οι δύο αίθουσες στο Δημοτικό και να μπορέσει το Νηπιαγωγείο να λειτουργήσει σωστά. Σημειώνουμε ότι τις τελευταίες 2 χρονιές 50 νήπια και προνήπια στοιβάζονται σε 1 αίθουσα διδασκαλίας και 1 βοηθητικό χώρο – διάδρομο δίπλα στην τουαλέτα.
δ) Να μελετηθεί και να κατασκευαστεί επιπλέον μεταλλική σκάλα στο κτίριο, ώστε να εξασφαλίζεται και δεύτερη έξοδος διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς. Δεδομένου του υπεράριθμου των μαθητών, υπάρχουν ήδη προβλήματα κατά την καθημερινή «ήρεμη» μετακίνησή τους μέσω της μίας και μοναδικής σκάλας που υπάρχει στο κτίριο. Πόσο μάλλον κατά την έκτακτη και επείγουσα μαζική μετακίνησή τους σε περίπτωση ενός επικίνδυνου και καταστροφικού γεγονότος (σεισμός, πυρκαγιά, κλπ.) και όχι μόνο.

Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προχωρήσουν, για να επιλυθούν τα παραπάνω σοβαρά προβλήματα του σχολικού κτιρίου. Οι βουλευτές  
Χρήστος Κατσώτης

Λιάνα Κανέλλη

Διαμάντω Μανωλάκου