Για επικοινωνία και παρατηρήσεις στο e-mail: lsamarousiou@gmail.comΠνιγμένα παιδιά και ξεριζωμός, αυτός είναι ο καπιταλισμόςΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στις 8/3 συνεδρίασε η επιτροπή  ένταξης μεταναστών του Δήμου  με θέμα το προσφυγικό.  Ο κομμουνιστής δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Φωτόπουλος στη συζήτηση που έγινε ανάδειξε τις αιτίες που δημιουργούν την ανθρώπινη δυστυχία, που είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι που εξαπέλυσαν  οι ΗΠΑ, η Ε.Ε, το ΝΑΤΟ στη Μέση  Ανατολή , Ανατολική Μεσόγειο , Β. Αφρική , Αφγανιστάν αλλά και άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία , Τουρκία κ.ά. στο πλαίσιο των μεταξύ τους ανταγωνισμών.  Τονίσαμε ότι οι κατευθύνσεις της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, που φέρουν και την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης, είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες, αφού χειροτερεύουν την -ήδη απελπιστική- κατάσταση των προσφύγων και επιταχύνουν τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα. Προϊδεάζουν για τις αρνητικές, τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν στην επόμενη Σύνοδο στις 17 Μάρτη. Συγκεκριμένα:

1) Με τη ρητή διαπίστωση ότι "οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων έχουν πλέον σταματήσει", επιβραβεύεται η απαράδεκτη πολιτική σφραγίσματος των βόρειων συνόρων και εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, που γίνεται πλέον επίσημη πολιτική της ΕΕ, σε πλήρη αντίθεση με τις παραπλανητικές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού περί δήθεν απομόνωσης των χωρών που κλείνουν τα σύνορα. Τη διαχείριση του εγκλωβισμού εξυπηρετούν και τα κονδύλια που θα δοθούν στην Ελλάδα.
2) Η απόφαση για άνοιγμα όλων των "παγωμένων" κεφαλαίων σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, για κατάργηση της βίζας, για κονδύλια επιπλέον των 3 δισ. κλπ., αλλά και η αναφορά σε "κοινή προσπάθεια Τουρκίας - ΕΕ για βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στη Συρία" συνιστούν προκλητική εύνοια απέναντι στην τουρκική άρχουσα τάξη και εγκυμονούν ακόμη περισσότερους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας στη Συρία. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η στήριξη της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
3) Παραβιάζεται ευθέως η Συνθήκη της Γενεύης και η διεθνής προστασία των προσφύγων με την πρόβλεψη για Σύρους, "που θα γίνονται εκ νέου δεκτοί" στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, αφού έτσι  ανοίγει ο δρόμος,  ώστε και οι Σύροι ουσιαστικά να μην αντιμετωπίζονται ως πρόσφυγες στο σύνολό τους , όπως ήδη συμβαίνει με τους πρόσφυγες άλλων χωρών, που αυθαίρετα θεωρούνται «παράτυποι» μετανάστες, όπως οι Αφγανοί. Δρομολογείται η εφαρμογή επιλεκτικών κριτηρίων αναγνώρισης της προσφυγικής ιδιότητας, που εφαρμόζουν ήδη η ΠΓΔΜ, οι χώρες των Δυτ. Βαλκανίων και χώρες της ΕΕ, δηλαδή ανάλογα με τον τόπο προέλευσης του κάθε Σύρου πρόσφυγα.
4) Η «Κοινή Δήλωση» χαρακτηρίζεται από την ένταση της καταστολής, την επιστράτευση  και αναβάθμιση  όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ (Frontex, Europol), που στρέφονται κατά των προσφύγων - μεταναστών, αλλά και όσων απόμειναν λαϊκών ελευθεριών.
Ο τρόπος που η ΕΕ διαχειρίζεται το ζήτημα των προσφύγων επιβεβαιώνει τον ιμπεριαλιστικό και μαζί αντιλαϊκό χαρακτήρα της.
Δεν αρκεί η προσπάθεια, που πρέπει να γίνει για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και δομές για την υποδοχή του ρεύματος των προσφύγων, αν δεν συνδυαστεί με την πάλη του λαού  μας για την αντιμετώπιση των αιτιών που γεννούν το πρόβλημα, το ίδιο δηλαδή το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά τους πολέμους, τη φτώχεια, την προσφυγιά. Πάλη, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να απεμπλακεί η χώρα μας από τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, της ΕΕ στην περιοχή, να μην παρέχει καμία διευκόλυνση, καμία βοήθεια στις δυνάμεις τους, και βεβαίως να μην υπάρχει καμία συμμετοχή της σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς.
 Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, ο ελληνικός λαός, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει από τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν στην πλάτη του οι δυνάμεις του μονόδρομου, απέδειξε στη συντριπτική του πλειοψηφία  ότι είναι λαός με βαθειά ριζωμένες τις ανθρώπινες αξίες και αγκάλιασε τους πρόσφυγες.
Σε αντίθεση με την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις έμπρακτα έδειξε την  αλληλεγγύη του και από το υστέρημά του προσπαθεί να απαλύνει τον πόνο τους να τους ανακουφίσει από  τα βάσανά τους. Αυτό το αποδεικνύει καθημερινά, με αυθεντικό τρόπο μακριά από τις κάμερες και τα μικρόφωνα, με χιλιάδες τρόπους.
Αποτελούν εξαίρεση, μικρή μειοψηφία που πρέπει να απομονωθούν, αυτοί που καλλιεργούν και υποδαυλίζουν το μίσος, τη διαίρεση και αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες σαν εχθρό, υποδαυλιζόμενοι και από την εγκληματική - ναζιστική Χρυσή Αυγή, που ενώ υπερασπίζεται τους ιμπεριαλιστές-θύτες, αυτούς που δημιουργούν το πρόβλημα, την ίδια στιγμή επενδύει πάνω σ' αυτό για να επιβιώσει πολιτικά και να χύσει το δηλητήριο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι του Μαρουσιού έχουμε καθήκον να εκφράσουμε με όλους τους τρόπους -και έμπρακτα- τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας σε αυτούς τους ανθρώπους μέσω της Λαϊκής Επιτροπής, των σωματείων και των φορέων της πόλης μας.
Οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" καλούν το λαό να διεκδικήσει:

·         Μέτρα για την αξιοπρεπή διαμονή και υγιεινή διατροφή των προσφύγων για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται μέχρι την αναχώρησή τους για τις χώρες προορισμού τους.
·         Να αξιοποιηθούν γι' αυτό παλιά στρατόπεδα με τις αναγκαίες παρεμβάσεις, ξενοδοχεία που αρκετά απ' αυτά δεν λειτουργούν, κατασκηνώσεις που διαθέτουν υποδομή για τη φιλοξενία,πολλές από αυτές ανενεργές κλπ.
·         Επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών που σχετίζονται με τη διάσωση, την υποδοχή, την καταγραφή - ταυτοποίηση, τη διαμονή, τη σίτιση, την περίθαλψη και την μετακίνηση, που προϋποθέτει πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, εξασφάλιση του αναγκαίου εξοπλισμού και των υποδομών.
·         Απ' αυτή τη διαδικασία να αποκλειστούν οι ΜΚΟ, που στην πλειοψηφία τους λειτουργούν ως τρωκτικά και ροκανίζουν τα όποια χρηματικά ποσά διατίθενται, που για την ώρα είναι ανεπαρκή.
·         Υπέυθυνη ενημέρωση του λαού για τις όποιες ανάγκες υπάρχουν για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.
·         Απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά και απο τις εκτός της χώρας μας περιοχές συγκέντρωσής τους στις χώρες  προορισμού τους με ευθύνη και χρηματοδότηση της ΕΕ και του ΟΗΕ.
Τα παραπάνω προϋποθέτουν την κατάργηση όλων των κανονισμών του Δουβλίνου και της Σένγκεν, την απομάκρυνση του FRONTEX και των υπόλοιπων κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ.

ΜΑΡΟΥΣΙ ΜΑΡΤΗΣ 2016