Αντιλαϊκός και βαθιά ταξικός ο προϋπολογισμός που ψήφισε η δημοτική αρχή στο Μαρούσι.





ΜΑΡΟΥΣΙ Νοέμβρης 2014
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο προϋπολογισμός του Δήμου Αμαρουσίου για το 2014 –όπως και οι προηγούμενοι- είναι αντιλαϊκός, βαθιά ταξικός και άρρηκτα προσαρμοσμένος με τον κρατικό προϋπολογισμό και τις κατευθύνσεις τρόικας-κεφαλαίου. Ελέγχεται από το «παρατηρητήριο» του υπουργείου εσωτερικών όπως επιβάλει η ΕΕ και το ΔΝΤ για να υπηρετεί τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις.
Στόχος είναι να συμβάλει ο Δήμος στη διαμόρφωση του λεγόμενου «πρωτογενούς πλεονάσματος» προκειμένου να τροφοδοτηθεί παραπέρα η πριμοδότηση του κεφαλαίου και των μονοπωλίων στις συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης. Σε πλήρη συντονισμό και σύμφυση κυβέρνηση και δημοτική Αρχή, τσακίζοντας τον λαό, προσδοκούν σε μια αναιμική καπιταλιστική ανάπτυξη πάνω στα αποκαΐδια της διάλυσης των εργατικών δικαιωμάτων, της ανεργίας (το 2014 προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 26%) της φτώχειας και της εξαθλίωσης για χιλιάδες εργαζόμενους, μικρομεσαίους επαγγελματίες, φτωχούς αγρότες κ.α..
Η προσφορά αυτή της δ. Αρχής στους στόχους της συγκυβέρνησης-τρόικας, έχει να κάνει όχι μόνο με την αποδοχή της δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλουν οι νόμοι και οι υπουργικές αποφάσεις, βάσει των οποίων καταρτίζεται και εκτελείται ο προϋπολογισμός, αλλά και στην ένοχη αποδοχή των τετελεσμένων, στο κόψιμο της κρατικής επιχορήγησης των θεσμοθετημένων πόρων και την επιβολή νέων βαρών στις πλάτες του λαού για να καλυφθούν τα ελλείμματα.
Για την τραγική μείωση κατά 60% της κρατικής χρηματοδότησης προς την Τοπική Διοίκηση, μαζί και στο δικό μας Δήμο ο εκλεκτός της Ν.Δ  κος  Πατούλης το μόνο που λέει είναι ο γέγονε  γέγονε! Και εκλιπαρεί να μην συνεχιστεί η παραπέρα περικοπή της χρηματοδότησης.

Στην τοποθέτησή του, στη συνεδρίαση του ΔΣ, θριαμβολόγησε για την επιτυχία της δημοτικής αρχής να ξεζουμίζει τις λαϊκές οικογένειες και τους αυτοαπασχολούμενους του Μαρουσιού, με την  παραδοχή του ότι εξορθολογισμός στα οικονομικά του δήμου σημαίνει το 76% των τακτικών εσόδων να προέρχονται από τους δημοτικούς φόρους και τέλη.
Η δημοτική Αρχή θεωρεί επίσης θετικό ότι με 40 εκατομμύρια που φιλοδοξεί να εισρεύσουν ως «ζεστό χρήμα» (χωρίς δηλ. να συνυπολογίζεται η αμφιβόλου ύψους χρηματοδότηση των επιχορηγούμενων έργων) στα ταμεία για τις ανάγκες του Δήμου για το 2015 , μετά βίας θα μπορέσει να καλύψει τα πάγια έξοδα που φτάνουν στα 41 εκ.!!!
Και στο ερώτημα πώς θα γίνουν χρήσιμα για τη λαϊκή οικογένεια έργα και παρεμβάσεις, που προβλέπονται στον προϋπολογισμό από ίδια έσοδα του δήμου , η απάντηση έρχεται με το τεχνικό πρόγραμμα που παρουσίασαν:
·        (ΜΗ)Κατασκευή παιδικού σταθμού στο Ο.Τ 580: πρόβλεψη  1 ευρώ!!
·        (ΜΗ)Κατασκευή σχολικού συγκροτήματος 8ου Γυμνασίου-9ου Λυκείου: πρόβλεψη 1 ευρώ!!
·        Μελέτη για την (ΜΗ)ανέγερση δομής ανοιχτής φροντίδας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων: πρόβλεψη  1 ευρώ!!
·         Αντιπλημμυρικά έργα ομβρίων που (ΔΕ) θα γίνουν σε Αγ. Θωμά, Κοκκινιά, Σωρό, Παράδεισο: πρόβλεψη (για όλα μαζί): 1 ευρώ!!
·         Κι ακόμη, έρχονται και ξανάρχονται  επί σειρά ετών, χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα,  καθαρή κοροϊδία για τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, οι «στοιχειωμένες» γεωλογικές και συναφείς μελέτες, απαραίτητες για να προχωρήσει η ένταξη στο σχέδιο πόλης  μεγάλου μέρους στα Ηπειρώτικα
 Αντίθετα, λεφτά υπάρχουν  για πράσινα δώματα και ταράτσες, για βιοκλιματικές αναπλάσεις και αναβαθμίσεις, για ποδηλατόδρομους, αφού τέτοια  έργα «διεκδίκησε» ο κ. Πατούλης μέσω ΕΣΠΑ,  προϋπολογισμού εκατομμυρίων ευρώ για το 2015.
 Όμως λεφτά δεν υπάρχουν ούτε για αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων που συχνάζει κοινό  αλλά ούτε για απαλλοτρίωση ελεύθερων χώρων,  καθώς το μόνο που  προβλέπεται είναι η «επανυποβολή απαλλοτρίωσης» - γνωστό το παραμύθι - σε δύο χώρους συνολικού ύψους 722 χιλ. ευρώ από τους ανύπαρκτους « ίδιους πόρους»  του Δήμου. Και σα να μην έφτανε αυτό, αντίθετα, προβλέπεται δέσμευση πολύτιμων  εκτάσεων (δεν λένε πού) για την «διαμόρφωση χώρων για την εγκατάσταση τοπικών μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων και υπόγειων κάδων», σύμφωνα και με τις παραινέσεις της νέας περιφερειάρχη κας Δούρου για τοπικά συστήματα διαχείρισης αποβλήτων.   
Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στο δημοτικό συμβούλιο, πιστοί και αυτοί στις κατευθύνσεις της ΕΕ, παρά τις όποιες φραστικές τους αντιπαραθέσεις για τον προϋπολογισμό,  απέδειξαν για άλλη μια φορά τη στρατηγική τους σύμπλευση με τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής του δήμαρχου και νέου πρόεδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Η «σκληρή», «αντι-μνημονιακή» και «αριστερή» αντιπολίτευση πρότεινε ένα πιο «αναπτυξιακό» προϋπολογισμό (!!!) αποφεύγοντας πάντως να απαιτήσουν, τουλάχιστον για τα μάτια του κόσμου, την επιστροφή όλων των παράνομα παρακρατημένων από την κυβέρνηση θεσμοθετημένων πόρων της Τοπικής Διοίκησης. Επιχειρούν και πάλι να σκορπίσουν αυταπάτες στην εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα ότι είναι δυνατόν το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου να χρηματοδοτήσει προς όφελός τους έργα και υπηρεσίες, πολύ περισσότερο σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Οι κομμουνιστές σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, Θανάσης Φωτόπουλος και Μαρία Καρλατήρα αποκάλυψαν, με βάση τα παραπάνω, την αντιλαϊκή, φορομπηχτική ουσία και αυτού του προϋπολογισμού. Πρόβαλαν τα έργα και τις παρεμβάσεις που έχει ανάγκη η λαϊκή οικογένεια, οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Δήλωσαν τη σταθερή συμπαράστασή τους σε όλους τους εργαζόμενους του δήμου για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για παρεμβάσεις υπέρ της υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας τους, ενάντια σε κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών.

Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Για να υπάρξουν τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα θα πρέπει ο Μαρουσιώτικος λαός να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, να κάνει δική του υπόθεση τη διεκδίκηση πόρων για έργα που έχουν πρώτη προτεραιότητα γι’ αυτόν, να αναπτυχθεί ένα οργανωμένο μαζικό κίνημα διεκδίκησης απέναντι στη δημοτική Αρχή παράλληλα και σε συνδυασμό με τη συνολικότερη πάλη για την απόκρουση της αντιλαϊκής λαίλαπας, για το πέρασμα του κινήματος στην αντεπίθεση. Σε μια τέτοια ελπιδοφόρα πορεία η Λαϊκή Συσπείρωση θα βρίσκεται σταθερά στο πλάι του.