Για επικοινωνία και παρατηρήσεις στο e-mail: lsamarousiou@gmail.com«Στον αέρα» οι εργαζόμενοι και η λειτουργία των παιδικών σταθμών

   http://www.902.gr/eidisi/koinonia/49434/ston-aera-oi-ergazomenoi-kai-i-leitoyrgia-ton-paidikon-stathmon


 Μόλις 10 μέρες απομένουν για να ανοίξουν οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί (κανονικά πρέπει να λειτουργήσουν 1η Σεπτέμβρη) και οι εργαζόμενοι είναι στον «αέρα» και γίνονται «μπαλάκι» ανάμεσα σε κυβέρνηση και Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.
Αυτήν τη στιγμή, δεν έχει υπογραφεί η απαραίτητη υπουργική απόφαση για να ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων και  να μπορούν έτσι να λειτουργήσουν αυτές οι δομές, που εξυπηρετούν -έστω υποτυπωδώς και με δυσκολίες- χιλιάδες εργατικές οικογένειες.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, με χτεσινή ανακοίνωσή του τονίζει πως έχει υπογράψει την πρόσληψη των συμβασιούχων εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την αργοπορία. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να μιλήσει για τη συνεργασία του υπουργείου με την ΚΕΔΕ που είναι «σε πολύ καλό επίπεδο». Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης, ανακοίνωνε πως «η απόφαση που υπέγραψε ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ενώ εκκρεμεί ανάλογη απόφαση που αφορά περίπου 2.000 εργαζόμενους στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις), οι οποίες είναι και οι φορείς υλοποίησης του προγράμματος "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής", μέσω του οποίου φιλοξενούνται στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία δεκάδες χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα».
Πέρα από τις σημαντικές ευθύνες της ΚΕΔΕ στην όλη υπόθεση, μιας και έχει αποδεχτεί το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων αλλά και τις περικοπές στη χρηματοδότηση τέτοιων δομών και υπηρεσιών,  αναδεικνύεται και μια άλλη πλευρά. Το τι σημαίνει συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ, τα ΚΔΑΠ ΑμΕΑ. Δηλαδή, εργαζόμενοι σε ιδιαίτερα κρίσιμους τομείς που δε γνωρίζουν εάν θα δουλεύουν τον επόμενο μήνα.
Γι' αυτό είναι επιτακτική ανάγκη οι εργαζόμενοι με τους εργαζόμενους γονείς να αγωνιστούν μαζί και να διεκδικήσουν μόνιμη σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καμία απόλυση, κανένα κλείσιμο δομών στους δήμους. Να παλέψουν για το δικαίωμα των παιδιών στη δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή. Να διεκδικήσουν αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς, με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού, μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό. Ενιαίο φορέα Προσχολικής Αγωγής, ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.