Για επικοινωνία και παρατηρήσεις στο e-mail: lsamarousiou@gmail.comΗμέρα δράσης για δημόσιους δωρεάν παιδικούς σταθμούς η 1η Σεπτέμβρη Κάλεσμα σε εργαζόμενους και γονείς από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και την ΟΓΕΜέρα ενημέρωσης και πάλης, ώστε κανένα παιδί να μην μείνει έξω από τους παιδικούς σταθμούς, θα είναι η Δευτέρα 1 Σεπτέμβρη και σε αυτήν την κατεύθυνση το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η ΟΓΕ καλούν τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς και τους γονείς να παλέψουν από κοινού για:

  • Δημόσιους - Δωρεάν - Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα φαγητού.
  • Μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό με ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής και ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα.
  • Να επανέρθει το 6ωρο για το παιδαγωγικό προσωπικό και 7ωρο για το βοηθητικό. Γιατί το έργο των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς δεν είναι η φύλαξη αλλά η αγωγή και η φροντίδα του παιδιού.
  • Να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων και να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Τα παιδιά των άνεργων νοικοκυριών να έχουν προτεραιότητα στους παιδικούς σταθμούς.
  • Καμιά απόλυση συμβασιούχου στους παιδικούς σταθμούς, να ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις τους και να δρομολογηθεί η μονιμοποίηση τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απελευθέρωση των προσλήψεων για μόνιμο και επαρκές προσωπικό.
  • Να μην κλείσει κανένας Παιδικός και Βρεφονηπιακός Σταθμός. Να δημιουργηθούν νέοι, γιατί δεν επαρκούν. Να γίνει αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή νέων σύγχρονων σταθμών, πλήρως εξοπλισμένων, με προτεραιότητα τις λαϊκές εργατικές γειτονιές .
  • Να καταργηθούν τα τροφεία.
  • Γενναία χρηματοδότηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό τώρα, αξιοποίηση και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για αυτόν το σκοπό.
Σε κοινή ανακοίνωση τους το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η ΟΓΕ αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα: «φέτος η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ ανά παιδί μειώθηκε και πάλι με ότι αυτό συνεπάγεται στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οξύνεται η έλλειψη προσωπικού.
Όσοι παιδικοί σταθμοί ανοίξουν θα έχουν μεγάλες ελλείψεις καθώς δεν έχει ανανεωθεί η σύμβαση των εργαζομένων. Αντί να ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις και να δρομολογηθεί η μονιμοποίηση των εργαζομένων για να μπορέσουν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι σταθμοί, πολλές Δημοτικές αρχές προσανατολίζονται σε 2μηνες συμβάσεις, στα 5μηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ, στη δημιουργία και ανάθεση της λειτουργίας των παιδικών σταθμών σε Συνεταιριστικές οργανώσεις».