ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ: "Καμία εμπιστοσύνη στους διασπαστές της ταξικής ενότητας στους ΟΤΑ"


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε για όσα διαδραματίστηκαν στο 42ο ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ της ΠΟΕ – ΟΤΑ (Αθήνα 2 και 3 Δεκέμβρη 2013) :
  1. Η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) απέκλεισε και πάλι τα 18 σωματεία, που είχε αποκλείσει στο 41ο Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, απέκλεισε δηλ. τα σωματεία αυτά που έκαναν το αυτονόητο ταξικό τους καθήκον να αντιμετωπίσουν ως ισότιμα μέλη τους συμβασιούχους συναδέλφους τους.
  2. ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ αρνήθηκαν να προχωρήσουν στη διαδικασία νομιμοποίησης των αντιπροσώπων, όπως εξάλλου προέβλεπε το πρόγραμμα εργασιών του Συνεδρίου, που οι ίδιοι είχαν φτιάξει. Αρνήθηκαν να θέσουν σε ψηφοφορία το ζήτημα.
  3. Με τη στάση της αυτή η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ δήλωνε από την αρχή ότι δεν θέλει το ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ αυτό ΣΥΝΕΔΡΙΟ να πάρει αποφάσεις και ότι συνεχίζει στον ίδιο αντιδημοκρατικό, αντισυναδελφικό κατήφορο, που έχει χαράξει με τις νόθες διαδικασίες, του προηγούμενου Συνεδρίου.
  4. Αντιπρόσωποι εκ μέρους των 18 αποκλεισμένων σωματείων απαίτησαν να νομιμοποιηθούν όλοι στο Συνέδριο, με δικαίωμα ψήφου και λόγου κι όχι ως παρατηρητές, δηλώνοντας ότι το μόνο αρμόδιο Σώμα για να αποφασίσει είναι το Σώμα των αντιπροσώπων, με την ψήφο του. Την ίδια διαδικασία απαίτησαν και οι εκπρόσωποι της Δ.Α.Σ. ΟΤΑ προσκρούοντας όμως στις πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις του προεδρείου του Συνεδρίου, που λειτουργούσε κατ’ εντολή της ηγεσίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ., που δεν επέτρεψε να γίνει ψηφοφορία για το θέμα, εμποδίζοντας ακόμα καιτους δικούς τους αντιπροσώπους να πάρουν θέση, καταργώντας έτσι στην πράξη το Σώμα του Συνεδρίου.

  5. Οι αντιπρόσωποι της Δ.Α.Σ. ΟΤΑ ανέδειξαν από την έναρξη κιόλας του Συνεδρίου ότι η ένταξη στα σωματεία όλων των εργαζομένων αποτελεί όρο για την ενότητα του εργατικού κινήματος, βασική προϋπόθεση για να δοθεί ενιαία αγωνιστική απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του κεφαλαίου. Γι' αυτό και χαρακτήρισαν το ζήτημα της νομιμοποίησης ως ουσιαστικό ζήτημα ενότητας και δράσης του κλάδου κι όχι ως τυπικό - διαδικαστικό, όπως θέλουν να ισχυρίζονται οι δυνάμεις του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού.
  6. Οι αντιπρόσωποι της Δ.Α.Σ. ΟΤΑ λαμβάνοντας υπόψη και την δεσμευτική απόφαση του 35ου Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ, για διενέργεια καταστατικού συνεδρίου της και την αποδοχή των συμβασιούχων συναδέλφων στις γραμμές της, απόφαση, που λήφθηκε μετά την πρωτοβουλία των Δυνάμεων του ΠΑΜΕ, κατέθεσαν την παρακάτω πρόταση για να ψηφιστεί από το ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ : α) να γίνει μέχρι το τέλος Φλεβάρη του 2014 Καταστατικό Συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με όλους τους αντιπροσώπους, χωρίς κανέναν αποκλεισμό,
    β) σε αυτό να γίνει τροποποίηση του άρθρου 1 του καταστατικού, ώστε να συμμετέχουν με πλήρη δικαιώματα στα σωματεία όλοι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας και χρονικού διαστήματος της σύμβασης και γ) την επομένη μέρα του Καταστατικού Συνεδρίου να γίνει νέο Εκλογικό Συνέδριο με όλους τους (ίδιους) αντιπροσώπους προκειμένου να αποκατασταθεί η γνήσια έκφραση των εργαζομένων.
Η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) δεν δέχτηκε να βάλει σε ψηφοφορία ούτε αυτήν την πρόταση!!

Μετά τις διαδικασίες αυτές οι ταξικές δυνάμεις κατήγγειλαν τις πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις τους και αποχώρησαν από το Συνέδριο, μη θέλοντας να νομιμοποιήσουν με τη στάση τους αυτές τις ενέργειες, οι οποίες περιφρονούν, το ότι ήδη εδώ και αρκετό καιρό 35 σωματεία από όλη την Ελλάδα έχουν πάρει αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων ή Διοικητικών Συμβουλίων και απαιτούν από την ΠΟΕ ΟΤΑ να προχωρήσει σε ένα ΝΕΟ ΓΝΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ όλων των σωματείων και όλων των αντιπροσώπων, που εκλέγονται από αυτά, χωρίς αποκλεισμούς.
  1. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι άλλες παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και «Αγωνιστικές Κινήσεις» ομονόησαν στο να γίνουν κι άλλα νόθα συνέδρια!!, και πρότειναν το καταστατικό συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ να γίνει μετά το καταστατικό συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, προς τα τέλη του 2014, και το ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ να γίνει το 2015, συνεχίζοντας τους ίδιους αποκλεισμούς και προσφέροντας πολύτιμο χρόνο στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου να κλιμακώσουν την επίθεση, αφήνοντας ξεκρέμαστους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου.
Στους ισχυρισμούς των δυνάμεων αυτών ότι δεν μπορεί να παραβιάζεται το ισχύον καταστατικό η απάντηση από τη μεριά της ΔΑΣ ήταν : Είναι η ίδια η ζωή που έχει παραβιάσει το καταστατικό. Είναι το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας, η γενίκευση των ελαστικών μορφών, οι πεντάμηνες και δίμηνες συμβάσεις, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις κ.ά. Γι' αυτό η ένταξη στα σωματεία όλων αποτελεί όρο για την ενότητα του εργατικού κινήματος, για να δοθεί ενιαία αγωνιστική απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου.
  1. Μετά την αποχώρηση των αντιπροσώπων της Δ.Α.Σ. ΟΤΑ το Συνέδριο «συνεχίστηκε» με εκφυλιστικές διαδικασίες, χωρίς απαρτία, με την παρουσία ελάχιστων αντιπροσώπων.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η οργάνωση του αγώνα βρίσκεται στα χέρια μας.

Κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού, είτε περιφέρονται με τον μανδύα της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, είτε με τον μανδύα άλλων σχημάτων, όπως αυτό της «Δημοσιοϋπαλληλικής Ανατροπής», που φόρεσαν στο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ.

Με μαζικές, συλλογικές διαδικασίες παίρνουμε πρωτοβουλίες και προχωράμε.

Ανασυντάσσουμε το κίνημα, για να μπορεί να σταθεί απέναντι σε κάθε κυβέρνηση, που χτυπά τους εργαζόμενους, απέναντι στο κεφάλαιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που στηρίζουν με όλα τα μέσα πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις, που δεν αμφισβητούν την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, την εξουσία των καπιταλιστών, το μονόδρομο της λυκοσυμμαχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Αθήνα 3-12-2013