Για επικοινωνία και παρατηρήσεις στο e-mail: lsamarousiou@gmail.comΠαιδικοί Σταθμοί Δήμου Αμαρουσίου ή αλλιώς ΚΟΙΝΣΕΠ


Η Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου , επικαλούμενη τον κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας των παιδικών σταθμών λόγω αδυναμίας πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού , εξαιτίας των εμποδίων του νομικού πλαισίου που έχουν θεσπίσει οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια , προχωρά σε προγραμματική σύμβαση με «κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση» , για να εξασφαλίσει δήθεν τη λειτουργία 
των παιδικών σταθμών.
Πρόκειται για μεθόδευση και συνειδητή προσπάθεια του Δήμου να φορτώσει το κόστος λειτουργίας των παιδικών σταθμών στους γονείς και αυτός σταδιακά να απαλλαγεί από την ευθύνη της λειτουργίας τους.
Όμως τι έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια για να φτάσουμε εδώ?
Η Διοίκηση του Δήμου , που πρόσκειται στη ΝΔ , αν και γνώριζε όλα αυτά τα χρόνια  τις τεράστιες ελλείψεις , καθώς και το νομικό πλαίσιο υπό το οποίο γίνονται προσλήψεις , δεν διεκδίκησε έγκαιρα μόνιμο προσωπικό ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδικών σταθμών.
Σήμερα  επιχειρεί να δικαιολογήσει τη συγκεκριμένη πολιτική επιλογή της και προβάλλει το επιχείρημα ότι όπως έχουν έρθει τα πράγματα δεν θα είναι εφικτή η λειτουργία των παιδικών σταθμών , άρα είναι δήθεν αναγκασμένοι να καταφύγουν σε σύναψη προγραμματικής σύμβασης με «συνεταιριστική επιχείρηση».
Την ώρα που η ανεργία έχει σπάσει κάθε ρεκόρ , η κυβέρνηση θεσμοθετεί τη σύσταση τέτοιου τύπου επιχειρήσεων , που ιδρύονται από άνεργους (στην προκειμένη περίπτωση από άνεργες βρεφοκόμες , παιδαγωγούς , καθαρίστριες , ακόμα και από γονείς) , άλλες ευπαθείς ομάδες , φυσικά η νομικά πρόσωπα και πωλούν κοινωνικές υπηρεσίες.
Πρόκειται δηλ. για εμπορικές επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες κοινωνικού και προνοιακού χαρακτήρα. Είναι ένα ακόμα εργαλείο που έχει η κυβέρνηση και η Ε.Ε για να απαλλάξει το κράτος από το κόστος κοινωνικών υπηρεσιών για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα , για να δώσει μια ασπιρίνη ψευτοαπασχόλησης στους άνεργους ,για να εξασφαλίσει ένα μπάλωμα κοινωνικής πολιτικής.
Ως επιχειρήσεις λειτουργούν φυσικά με τους νόμους της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι εξαναγκάζουν άνεργους να πωλούν υπηρεσίες σε όσους έχουν ανάγκη , σε ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς όπως η φροντίδα των παιδιών , ΑΜΕΑ , ηλικιωμένων.
Οι εργαζόμενοι σε αυτές θα είναι «συνεταιρισμένοι» με αβέβαιο εισόδημα η με μισθούς φτώχειας.
Αν μια «κοινωνική επιχείρηση» δεν αντέξει στον ανταγωνισμό θα κλείσει , αφήνοντας ξανά άνεργους τους άνεργους που τη συνέστησαν και ξεκρέμαστους όσους απευθύνονται σε αυτή.
Η συνειδητή εκχώρηση της λειτουργίας των παιδικών σταθμών από το Δήμο , σε μια «συνεταιριστική» επιχείρηση , θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τα παιδιά για τους γονείς που χρειάζονται τον παιδικό σταθμό για το παιδί τους , για τους εργαζόμενους του Δήμου αλλά και για τους εργαζόμενους σε αυτή.
1.Δεν διασφαλίζονται οι όροι και οι προυποθέσεις της λειτουργίας των παιδικών σταθμών ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Αυτοί εναποθέτονται στην εμπορική επιχείρηση.
Οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι απλοί χώροι φύλαξης. Χρειάζονται μόνιμο προσωπικό
γιατί τα παιδιά δένονται με τους παιδαγωγούς τους και το μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό είναι προυπόθεση για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη τους.
Χρειάζεται να εξασφαλίζονται οι όροι διατροφής των παιδιών , της παραμονής ,της δημιουργικής απασχόλησης τους και μάλιστα με τρόπο ενιαίο για όλα τα παιδιά.
2.Τίποτα δεν διασφαλίζει τη χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών , η οποία θα είναι μόνιμα στον αέρα. Η χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων της ΕΕ έχει συγκεκριμένη διάρκεια και μόλις αυτή λήξει , το κόστος λειτουργίας βαραίνει τους «χρήστες υπηρεσιών» της συνεταιριστικής επιχείρησης , δηλ .τούς γονείς.
3.Ούτε η σύμβαση εργασίας των εργαζόμενων σε αυτές εξασφαλίζεται ,αφού αυτή καθορίζεται από την επιχείρηση , αλλά και ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση μόνιμων θέσεων εργασίας.
Η εξέλιξη αυτή είναι χαρακτηριστικό δείγμα για το πώς ο Δήμος υλοποιεί με τον καλύτερο τρόπο την κυβερνητική πολιτική που θέλει τους παιδικούς σταθμούς στον αέρα και την ευθύνη για τη λειτουργία τους να βαραίνει τους ίδιους τους γονείς.
Γιατί το λέμε αυτό.
Η Δημοτική Αρχή δεν είναι αυτή που στην πράξη υπερασπίστηκε τον Καλλικράτη συνεπώς και το πέρασμα των παιδικών σταθμών στη διαχείριση του Δήμου?
Η Δημοτική Αρχή  δεν είναι που εφάρμοσε το «καθεστώς ομηρίας» συμβασιούχων εργαζόμενων στο Δήμο?
Η Δημοτική Αρχή δεν είναι που επιβάλλει τα τροφεία , τα δημοτικά τέλη και φόρους σε όλους εμάς αντί να διεκδικήσει αγωνιστικά τα χρωστούμενα από το κράτος?
Έχει ευθύνη η Δημοτική Αρχή που στηρίζεται στη ΝΔ και συνδράμει σε αυτή την καταστροφική πορεία. Που σιγοντάρει την κυβέρνηση ώστε να χτυπηθούν βασικές κοινωνικές υποδομές , με την επιχειρηματική-ανταποδοτική λειτουργία , γονατίζοντας με χαράτσια τις οικογένειες.
Μπορούν όλες οι λαϊκές οικογένειες να κάνουν αίτηση για μία θέση σε παιδικό σταθμό?
Η απάντηση του Δήμου είναι ΟΧΙ.
Γίνονται  δεκτές αιτήσεις από άνεργες μάνες ή ανασφάλιστες ? Όχι ,
γιατί οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν όχι με βάση τις ανάγκες του παιδιού και της οικογένειας , αλλά με βάση τη βεβαίωση εργασίας και το ένσημο.
Γίνονται δεκτές αιτήσεις από οικογένειες μικρέμπορων , βιοτεχνών ? Όχι , 
γιατί η γυναίκα αδυνατεί να αποδείξει ότι βοηθά να κρατηθεί το μαγαζί που το τσακίζει η αναδουλειά και η κρίση.
Μπορεί να κάνει αίτηση η νεαρή μάνα που έχει σήμερα ένα λειψό μεροκάματο?Όχι ,
 γιατί κρίνεται με βάση το περσινό εισόδημα της οικογένειας που σήμερα δεν υπάρχει.
Για όλα τα παραπάνω λοιπόν εμείς θα καλέσουμε τους νέους γονείς , να μη στριμώξουν τις ανάγκες των παιδιών τους στα σχέδια αυτών που κατέχουν τον πλούτο και των πολιτικών τους υποστηρικτών.
Γιατί αυτοί έχουν λύσει το πρόβλημα τους στους πανάκριβους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και σχολεία , με χρήματα που κερδίζουν από τη ληστεία όλων μας.
Γι αυτούς η φροντίδα των παιδιών μας είναι κόστος που πρέπει να φορτωθούμε εμείς.
Θέλουν να μάθουν στα παιδιά μας την υποταγή και την προσαρμογή στη φτώχεια από μικρή ηλικία.
Καλούμε τους γονείς να οργανωθούν και να διεκδικήσουν χωρίς ταλάντευση την ικανοποίηση των αναγκών των παιδιών τους  και των οικογενειών τους .
Να διεκδικήσουν ανυποχώρητα κρατικούς – δημόσιους – δωρεάν – σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς με κτιριακή επάρκεια , καταλληλότητα , υποδομή , ποιότητα φαγητού.
Μόνιμο , εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό με τον ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής που να ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας , με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα.
Να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων και να γίνουν δεκτά τα παιδιά χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Να μην γίνει καμία απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Να καταργηθούν τα τροφεία.

Τρίτη 11/6/2013
Οι Κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι
Μπουντούρογλου Ν.
Καρλατήρα Μ.
Φωτόπουλος Θ.