ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΩΝ Μ.Κ.Ο



Στη χθεσινή, Τρίτη 19/3, συνεδρίαση της επιτροπής εργαζομένων και ανέργων στις ΜΚΟ ήρθε πλούσια πείρα από τους εργαζόμενους για τις συνθήκες στους χώρους δουλειάς. Υπάρχουν εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι από 1 έως 4 μήνες. Το πρόβλημα της καθυστέρησης στις πληρωμές αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο σύνολο τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπάρχουν ΜΚΟ που χρωστάνε στους εργαζόμενους δεδουλευμένα ενώ η σύμβαση έχει ήδη λήξει εδώ και 1-1μιση μήνα!!! Εργαζόμενοι που δεν έχουν βιβλιάρια υγείας και είναι καθημερινά εκτεθειμένοι σε κινδύνους.

Είναι πείρα που αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι σ' αυτά τα προγράμματα είναι το πρώτο θύμα για τη νέα κατάσταση που θέλουν να διαμορφώσουν η κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ μαζί με την ΕΕ. Θέλουν να περάσουν τα νέα εξοντωτικά για το λαό μέτρα για να κερδίζουν μια χούφτα επιχειρήσεις τεράστια κέρδη. Θέλουν να καθιερώσουν τη δουλειά χωρίς δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί χρόνια τώρα (μέτρα προστασίας σε βαριά αντικείμενα δουλειάς,προϋπηρεσία, μητρότητα, άδειες, κλπ) ,την ανασφάλιστη εργασία, την κατάργηση βαρέων και ανθυγιεινών κ.ά. Αλλά κυρίως δείχνει το πώς θέλουν να διαμορφώσουν τους νέους εργαζόμενους. Θέλουν οι εργαζόμενοι να δεχτούν για όλη την υπόλοιπη ζωή τους να δουλεύουν σε τέτοια προγράμματα και να περιπλανώνται από την ανεργία στη μισοδουλειά, να δεχτούν ότι δεν έχουν δικαιώματα.
Συζητήθηκε ακόμα για τους όρους ζωής των ανέργων που είναι το πιο ευάλωτο κομμάτι της κοινωνίας. Από τους περίπου 56.000 εργαζόμενους που δουλεύουν στα 5 μηνα προγράμματα η πλειοψηφία ήδη έχει περάσει την πόρτα του ΟΑΕΔ και δεν δικαιούται ούτε το πενιχρό επίδομα των 360 ευρώ. Η κατάσταση είναι τραγική γιατί εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι και χωρίς ασφάλιση.
Η συζήτηση κατέληξε στην ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση στο Συνδικάτο των ΟΤΑ και στην επιτροπή, να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις που ήδη έχουν γίνει και έχουν φέρει αποτελέσματα. Η μόνη διέξοδος είναι οργανωμένα να παλέψουμε για την καταβολή όλων των δεδουλευμένων, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα και για μία κοινωνία χωρίς ανεργία και εκμετάλλευση.
Το πρόγραμμα δράσης που κατέληξε η επιτροπή είναι:
  1. Κινητοποιήσεις στα γραφεία των ΜΚΟ μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές των αντίστοιχων δήμων,όπως έγινε πρόσφατα στα γραφεία της ΜΚΟ ΚΕΑΕΠ.
  2. Παραστάσεις διαμαρτυρίας στα Δημοτικά Συμβούλια σε συνεργασία με τη Λαϊκή Συσπείρωση, όπως έγινε στο δήμο Ζωγράφου και Παλλήνης.
  3. Κεντρική κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας.
  4. Κεντρική κινητοποίηση στο ΙΚΑ για τη σφράγιση των βιβλιαρίων.
  5. Κεντρική κινητοποίηση στη διοίκηση του ΟΑΕΔ για βιβλιάρια, επίδομα ανεργίας κ.ά..
  6. Κεντρική κινητοποίηση στο Υπουργείο Συγκοινωνιών για έκδοση κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις 18 Απρίλη μαζί με επιτροπές ανέργων κλαδικών σωματείων.

Κανένας μόνος του στην κρίση!
Όλοι για έναν και ένας για όλους!
Όλοι στα σωματεία μας!
Επιτροπή εργαζομένων και ανέργων ΜΚΟ