Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ως πότε θα μετράμε θύματα και υλικές καταστροφές;



   Δυστυχώς η Λαϊκή Συσπείρωση Μαρουσίου επιβεβαιώθηκε, όταν μιλούσαμε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την ανυπαρξία τεχνικού προγράμματος στη πόλη μας και τα χρήματα που ξοδεύονται για την αλλαγή των κυβόλιθων στο κέντρο και την μετατροπή της πλ. αγ. Λαύρας σε γρανιτοπλατεία,στο χαράτσωμα της στάθμευσης, θα έπρεπε να πάνε σε αντιπλημμυρικά , σε ολοκλήρωση των έργων ομβρίων ,  στην διευθέτηση των ρεμάτων και σε έργα υποδομής για τις λαϊκές ανάγκες. Η πολιτική της μείωσης των “δαπανών” κυβέρνησης και του κ. Πατούλη ,είχε σαν αποτέλεσμα:
  
   Μια νεαρή γυναίκα νεκρή,δρόμοι αδιάβατοι όπως η Κυπρίων κολυμβητών, που μετατράπηκε σε καταδυτών, λακούβα χώρεσε ολόκληρο αυτοκίνητο,η Αμαρουσίου Χαλανδρίου,η Αγ. Κωνσταντίνου έκλεισε για αυτό τον μήνα!!! και πολλές καταστροφές.

 Η γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ακινητοποιήθηκε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου στη λεωφόρο Αμαρουσίου - Χαλανδρίου. Άνδρες της Πυροσβεστικής την ανέσυραν από το αυτοκίνητό της και μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.  Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, ο θάνατός της οφείλεται σε ανακοπή καρδιάς, ωστόσο τα ακριβή αίτια θα διαπιστωθούν μόνο μετά από ιατροδικαστική εξέταση. Ανεξάρτητα, όμως, από το ιατρικό αίτιο θανάτου, το βέβαιο είναι ότι στη μοιραία κατάληξη συνέβαλε και το έντονο πλημμυρικό φαινόμενο που εκδηλώθηκε στην περιοχή, όπως και σε πολλές άλλες συνοικίες της Αττικής. Η Λαϊκή Συσπείρωση εκφράζει τα συλληπητήρια στην οικογένειά της.

Τις ίδιες ώρες πλημμύριζαν  εργατοσυνοικίες, χάνονταν περιουσίες λαϊκών οικογενειών, πολλά μικρομάγαζα μετρούσαν απώλειες, ως αποτέλεσμα και  της  υποβάθμισης σε προσωπικό και μέσα των υπηρεσιών της πυροσβεστικής. Χείμαρροι υπερχείλιζαν, βασικοί οδικοί άξονες μετατρέπονταν σε ποτάμια, ολόκληρες περιοχές μετατρέπονταν σε λίμνες, τοπικές κατολισθήσεις εκδηλώνονταν. Υπόγεια, ακόμη και ισόγεια, κατοικιών πλημμύριζαν, σχολεία και νοσοκομεία έμπαζαν νερά, φωτεινοί σηματοδότες έπαψαν  να λειτουργούν, διακοπές ρεύματος σημειώνονταν σε πολλές περιοχές.

Τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν ξανά μια πολιτική που αγνοεί τις λαϊκές ανάγκες, που κεντρικό στόχο έχει να υπηρετήσει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Έτσι, το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας έρχεται και επανέρχεται αφού ούτε θέλουν ούτε μπορούν να το διαχειριστούν προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων οι κυβερνήσεις της άρχουσας τάξης. Άλλες είναι οι προτεραιότητές τους, τα κέρδη του κεφαλαίου, προς αυτή την κατεύθυνση διοχετεύονται οι δημόσιοι πόρο  με την αγαστή συνεργασία των αιρετών της Τοπικής Διοίκησης, στελεχών των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Από τον κανόνα αυτό δεν εξαιρείται, φυσικά, ούτε η Δημοτική Αρχή του Μαρουσιού που αντί να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασία της πόλης, αντί να διεκδικήσει την εκτέλεση έργων ολοκληρωμένης διευθέτησης ρεμάτων/χειμάρρων, διοχετεύει τους ελάχιστους κεντρικούς πόρους, στους οποίους αρκείται, σε επιλογές έργων βιτρίνας, με επίκεντρο την περίοδο αυτή τη «βιοκλιματική αναβάθμιση» του εμπορικού κέντρου. Ακόμη και τα έργα ομβρίων, στοιχειώδη έργα υποδομής σε κάθε αστικό κέντρο, περπατούν με βήμα χελώνας.

Έτσι, οι συνέπειες της νεροποντής που έπληξε την Αττική, μαζί και το Μαρούσι, ανέδειξε για πολλοστή φορά πόσο επικίνδυνες είναι για τη ζωή, την ασφάλεια, την όποια περιουσία των λαϊκών στρωμάτων οι πολιτικές του πολιτικού προσωπικού της άρχουσας τάξης, που μεταξύ των άλλων οδηγούν σε τεράστιες και επί δεκαετίες ελλείψεις που υπάρχουν σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, σε μελέτες, υποδομές και μηχανισμούς παροχής βοήθειας. Ειδικά για την πόλη μας, αποτελεί κοινή και διαχρονικά βιωμένη διαπίστωση, ότι το Μαρούσι είναι ανοχύρωτο από πλευράς πλημμυρών.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, οι ριζοσπαστικές δυνάμεις της κοινωνίας, οργανωμένοι στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και στη Λαϊκή Επιτροπή της πόλης μας, κατανοώντας τη μεγάλη σημασία του αντιπλημμυρικού ζητήματος, πρέπει να θέσουν στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών τους, απέναντι τόσο στην Κεντρική Διοίκηση όσο και στη Δημοτική Αρχή του κ. Πατούλη, το ζήτημα των κρίσιμων υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας. Ως πρώτη  προτεραιότητα προβάλλει η ανάγκη για την κατασκευή και επισκευή των αστικών δικτύων ομβρίων υδάτων σε συνδυασμό με την ολοκληρωμένη – μέχρι την εκβολή τους - διευθέτηση των ρεμάτων, στα οποία τα δίκτυα αυτά συμβαίνει να παροχετεύουν τα νερά τη βροχής.

Μαρούσι Φλεβάρης 2013
Οι κομμουνιστές Δημοτικοί Σύμβουλοι
Ν. Μπουντούρογλου
Μ. Καρλατήρα
Θ. Φωτόπουλος