Για επικοινωνία και παρατηρήσεις στο e-mail: lsamarousiou@gmail.comΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΎΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΑΊΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΎΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΑΊΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Για μια ακόμη χρονιά, στο «νέο» σχολείο της Κυβέρνησης - Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. συναντιέται η φτώχεια και η ανασφάλεια της λαϊκής οικογένειας.
Στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2013 και το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2013-2016 περιγραφονται οι “απαιτούμενες” αναδιαρθρώσεις προκειμένου να συμβάλλει η εκπαίδευση στην καπιταλιστική κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα. Η εφαρμογή των αλλαγών αυτών θα έχει άμεσες και τραγικές συνέπειες για μας και τα παιδιά μας.
Οι δαπάνες για το Υπουργείο Παιδείας διαμορφώνονται ως εξής: Σύνολο για το 2013: 5,274 δις ευρώ που αποτελεί το 2,88% του ΑΕΠ. Σε σχέση με το 2012 (6,088 δις ευρώ όπως διαμορφώνεται στις 30/9/2012) είναι μειωμένος κατά 814 εκατ.ευρώ, δηλαδή μείωση κατά 13,3%. Και τα ποσά αυτά είναι υπό συνεχή αναθεώρηση προς τα κάτω.
Για μας η ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ είναι ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ τις αντιλαϊκές – αντιεκπαιδευτικές ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ. Στην εισηγητική έκθεση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013 μπαίνουν οι κατευθύνσεις:
«• Οι συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ
Η περικοπή του κόστους των βιβλίων …, καθώς τα βιβλία θα χρεώνονται στους γονείς των μαθητών για το σχολικό έτος με υποχρέωση επιστροφής ή αλλιώς πληρωμής για όσα δεν επιστραφούν.
Η δομική αναθεώρηση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με στόχο την περικοπή του μισθολογικού κόστους των αναπληρωτών καθηγητών με τη βέλτιστη αξιοποίηση των μόνιμων εκπαιδευτικών και την ορθολογικότερη κατανομή τους στις οργανικές θέσεις.
Η μείωση της κρατικής επιχορήγησης στους κρατικούς και μη κρατικούς φορείς, όπως … Πολιτιστικά και Αθλητικά Κέντρα, ….
Οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.»
Πως μεταφράζεται ο προϋπολογισμός για την καθημερινότητα των σχολείων
 1. ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΑ: Πριν στεγνώσει το μελάνι του Μεσοπρόθεσμου και του προϋπολογισμού -όπου προβλεπότανε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις διοικητικού προσωπικού, ενώ για το διδακτικό προσωπικό ο λόγος προσλήψεων-αποχωρήσεων θα διαμορφωθεί στο 1:10- βλέπουν το φως της δημοσιότητας «εντολές» της Γενική Διεύθυνση Διοίκησης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας για πρόσληψη 1 εκπαιδευτικού για κάθε 22 εκπαιδευτικά κενά ανά περιοχή πρόσληψης.
 2. ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ: Στο ζήτημα της χρηματοδότησης των Δήμων για τις Σχολικές Επιτροπές σημειώνουμε ότι οι Δήμοι προβλέπεται να πάρουν στο 2013, 91 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση Σχολικών Επιτροπών, έναντι των 164 εκατ. Ευρώ του 2012, ο οποίος ήταν και αυτός μειωμένος κατά 60%. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Να έχουν αρχίσει να «Παγώνουν» οι μαθητές στις σχολικές αίθουσες στις ορεινές περιοχές της χώρας μας και να ζητούνται από τους γονείς και τους εκπαιδευτικού να βάλλουν το χέρι στην τσέπη ή να βρουν χορηγούς.
 3. Η ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ, δεν εξασφαλίζεται από το ύψος των αντίστοιχων ΚΑΠ
 4. Τα ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΤΙΣΗΣ παραπέμπονται σε μ.κ.ο., εκκλησίες και ομάδες «φιλεύσπλαχνων» την ίδια στιγμή που σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών «η οικονομική κρίση αυξάνει τους θανάτους των βρεφών και προοιωνίζεται μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά 2-3 χρόνια ολόκληρου του πληθυσμού της χώρας». Την ίδια στιγμή που το 1/3 των μαθητών ζουν στο όριο και κάτω από το όριο της φτώχειας. Βρισκόμαστε στα μέσα Νοέμβρη κι όμως πολλοί μαθητές δεν έχουν πάρει ακόμα τα απαραίτητα ατομικά δελτία υγείας τους ή άλλα παιδιά δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια, λόγω του ότι είναι ανασφάλιστα ή οι οικογένειες δεν έχουν να καλύψουν τα έξοδα των ιατρικών επισκέψεων.
 5. Ετοιμάζονται πάνω από 1500 ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ και πάρα πολλές ΣΥΜΠΤΙΞΕΙΣ τμημάτων προκειμένου να φτάσουμε τα 35αρια τμήματα
 6. Οι περικοπές στις δαπάνες των ΔΗΜΩΝ, η δυνατότητα επιπλέον ΦΟΡΟΜΠΙΧΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, η υποχρέωση οι ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΝΑ ΙΣΟΣΚΛΕΛΙΖΟΝΤΑΙ, η απόλυση δημοτικών και δημοσίων υπαλλήλων, σημαίνουν: υποβάθμιση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών (αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα)– «αξιοποιηση» των σχολικών χώρων για έσοδα – πλήρη ανταποδοτικότητα στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων και ΚΤΗΡΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ:
ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ που θα συντηρείται από ιδία κεφάλαια (ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ, ΧΟΡΗΓΙΕΣ, ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ) θα αξιολογείται στη βάση αυτή και θα επιφέρει άμεσα «τα καλά» και τα «κακά» σχολεία. Θα υποτάσσεται στις ορέξεις της «αγοράς» και στο δόγμα «όλα είναι εμπόρευμα!».
Η αύξηση της ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΡΡΟΗΣ και η παραγωγή φθηνής εργατικής δύναμης: όπως δημοσιοποιήθηκε, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ιούνη του 2012, ότι, το 13,1% των μαθητών στην Ελλάδα εγκαταλείπει το σχολείο1 ΣΤΑ 10 ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΕΙΜΑΣΤΕ 8Η ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΩΝ 27. Το 70% των μαθητών, που διακόπτουν το σχολείο εισέρχονται στην αγορά εργασίας. Το θεσμικό πλαίσιο για την φθηνή παιδική εργασία στήνεται καθημερινά.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
 • 15% ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ.
 • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην παιδεία.
 • Δωρεάν βιβλία, εδώ και τώρα, για όλα τα παιδιά.
 • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών και εκπαιδευτικών για τη λειτουργία των σχολείων.
 • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά. Να μη χαθεί ούτε μια εκπαιδευτική ώρα, με μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών. Όλοι οι εργαζόμενοι στα σχολεία, με οργανική θέση.
 • 20 μαθητές ανά τμήμα.
 • Ασφαλή και δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών από και προς τα σχολεία. Έκπτωση 100% για όλους τους μαθητές.
 • Δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο στα σχολεία. ΔΙΑΓΡΑΦΉ ΧΡΕΏΝ και ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΦΠΑ για τις σχολικές επιτροπές
 • ΕΚΤΑΚΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ για να εξασφαλιστεί η σίτιση όλων των μαθητών με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και τη δημιουργία όλων των αναγκαίων υποδομών.
 • Να εξασφαλιστεί  δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους τους μαθητές ανεξάρτητα από την ασφάλιση των γονιών τους.
 • Αποκλειστικά Δημόσιους Δωρεάν Κοινωνικές παροχές σε όλους τους Δήμους (Παιδικοί Σταθμοί, αθλητικά και πολιτιστικά Κέντρα )
 • Αποκλειστικά Ενιαία – Δημόσια και Δωρεάν Αναβαθμισμένη εκπαίδευση για όλα τα παιδιά μέχρι τα 18 τους χρόνια που θα εξασφαλίζει σύγχρονη ολόπλευρη μόρφωση σε όλα τα παιδιά.
 • Επαγγελματικές Σχολές που θα παρέχουν πτυχίο με επαγγελματική επάρκεια και ουσιαστική ειδίκευση για την ολοκληρωμένη άσκηση επαγγέλματος, χωρίς να χρειάζεται διαδικασίες πιστοποίησης.
 • Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν, γενναία χρηματοδοτημένη, που θα υπηρετεί την επιστημονική και κοινωνική εξέλιξη και θα δίνει πτυχία με επιστημονική αξία για εργασία και ζωή με δικαιώματα

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ – ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ, ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Μ.Ε.Α., ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Αθήνα 14-11-2012