Για επικοινωνία και παρατηρήσεις στο e-mail: lsamarousiou@gmail.comEρώτηση ΚΚΕ: "Για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής"Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και
Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: Για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες μιας επιθετικής τακτικής χωρίς προηγούμενο του Περιφερειάρχη Αττικής προκειμένου να υλοποιήσει με κάθε μέσο την πολιτική ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων. Συνεπικουρείται από τις δυνάμεις των ΜΑΤ στις συνεδριάσεις του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής (ΕΔΣΝΑ) που κατ΄ επανάληψη αναβάλλεται λόγω της κινητοποίησης των εργαζομένων. Πρόκειται για στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης, ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ).
Πιο συγκεκριμένα παραχωρείται στο κεφάλαιο, μέσω ΣΔΙΤ και τεσσάρων διαγωνισμών ανάθεσης, ένα «φιλέτο» 450 έως 500 εκ. ευρώ για την κατασκευή και 3,5 δις ευρώ για την 25ετή λειτουργία τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, που θα χρηματοδοτηθούν από το πενιχρό εισόδημα της λαϊκής οικογένειας. Διαιωνίζεται η διοχέτευση του 85% - 90% των απορριμμάτων της Αττικής, για άλλα 30 χρόνια, στο βεβαρημένο Θριάσιο Πεδίο. Η Ανακύκλωση ρίχνεται στην πυρά καθώς επιλέγεται, υπό τις ευλογίες της Ε.Ε., ένα μείγμα πανάκριβων τεχνολογιών, μαζί και αναποτελεσματικών, με κορμό τη μεγιστοποίηση των σύμμεικτων απορριμμάτων (1.655.000 τόνοι το χρόνο) και την επικίνδυνη για το περιβάλλον και την υγεία καύση. Με την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του συνόλου της επεξεργασίας των απορριμμάτων της Αττικής μπαίνουν στο δρόμο της απόλυσης εκατοντάδες εργαζόμενοι στον ΕΣΔΚΝΑ, χιλιάδες αργότερα σε όλη την Ελλάδα και επιβαρύνεται η λαϊκή οικογένεια από την παραπέρα αύξηση των ανταποδοτικών τελών.
Η εξέλιξη αυτή, που εκδηλώνεται στο πλαίσιο της συνολικότερης επίθεσης σε βάρος της εργατικής τάξης, όλων των λαϊκών στρωμάτων, είναι συνέχεια της πολιτικής διαχρονικά των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τη στήριξη του ΛΑΟΣ.

Ύστερα από τα παραπάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν για την αποτροπή της εξέλιξης αυτής και ταυτόχρονα για τη διαμόρφωση Εθνικού Κεντρικού Σχεδίου αποκλειστικά δημόσιας διαχείρισης των αποβλήτων με κεντρικούς δημόσιους πόρους και με προτεραιότητες: Τον αποκλεισμό της ιδιωτικοποίησης, την μείωση των παραγομένων απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε συνδυασμό με το δραστικό περιορισμό του ρεύματος των σύμμεικτων και τη μηχανική ανακύκλωση ενός ποσοστού τους, την ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, τη δίκαιη και τεκμηριωμένη χωροθέτηση των σχετικών υποδομών, χωρίς να αποκλείονται και εκτός Αττικής περιοχές στο πλαίσιο μιας διαπεριφερειακής συνεργασίας.                                                             
                                                                   Η βουλευτής

                                                        Βέρα Νικολαϊδου