Για επικοινωνία και παρατηρήσεις στο e-mail: lsamarousiou@gmail.comΣυνεχίζεται και εντείνεται η επίθεση ενάντια στο λαϊκό εισόδημα.

 Τα τακτικά έσοδα του Δήμου Μαρουσιού από  ΚΑΠ ανέρχονται σε 10,56 εκ ευρώ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΚΑΤΑ 1,62 εκ ευρώ δηλαδή κατά 13,3%. Το ποσοστό του ΚΑΠ επί των εσόδων του Προϋπολογισμού ανέρχεται σε 10,90/132,2= 8,82% χαμηλότερο από κάθε άλλη φορά. (π.χ. στον προϋπολογισμό του 2011 αυτό ανέρχονταν σε 11.206.500εκ ευρώ + 856.000 ευρώ= 10,56%).Η πραγματική του μείωση θα είναι μεγαλύτερη και το ερώτημα είναι από πού θα προέλθουν αυτά τα έσοδα. Σχεδόν στο σύνολο τους τα λαϊκά στρώματα θα υποβληθούν σε χαράτσια, περικοπές μισθών, περικοπές συντάξεων και αύξηση της ανεργίας.
   

    Στην περίοδο της πιο τραγικής οικονομικής αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων από τη Δημοτική Αρχή, τους «φιλοδωρεί» μέσω τελών , προστίμων και εισφορών με «καπέλο» αυξημένο κατά 17,10% σε σχέση με το 2011. Συνεχίζεται η απάτη των δήθεν «επιχορηγήσεων για επενδύσεις» από δημόσιους πόρους. Από τα 15 εκ ευρώ που προϋπολογίστηκαν το 2011, βεβαιώθηκαν το 2011. 941.000 ευρώ δηλαδή μόνο το 6%. Από τα 8,5εκ του 2010 τελικά θα εισπραχθούν πολύ λιγότερα.
Φοροληστεία γίνεται μέσω «ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού», τα οποία εμφανίζονται αυξημένα σε σχέση με τα διαμορφωμένα το 2011 24,55 εκ ευρώ κατά 1,2 εκ ευρώ, δηλαδή αυξημένα κατά 4,9%.
   Στην πραγματικότητα όμως η αύξηση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, είναι πολύ μεγαλύτερη καθώς η ανά τετραγωνικό μέτρο επιβάρυνση αυξήθηκε κατά 70% στην κατοικία μέχρι 80 τετραγωνικά μέτρα, αυξήθηκε κατά 30%, από 81 έως 110 τετραγωνικά. Όμως μειώθηκε κατά 26%για τα μεγάλα και πολυτελή διαμερίσματα 181-500 τετραγωνικών μέτρων, κατά 36% πάνω από 500 τετραγωνικά μέτρα διαμερίσματα. Ακόμα «καλύτερα» για τα τέλη που αφορούν τους πραγματικούς χώρους των πολυεθνικών, των υπερτοπικών εμπορικών και των μεγάλων επιχειρήσεων κέντρων όπου μειώνεται πάλι για 36% η δαπάνη τους.
     
   Όλα αυτά τα έσοδα που θα διατεθούν; Μήπως σε κοινωνικές υποδομές, όπως αποχετευτικό-αντιπλημμυρικό έργο, πράσινο, βρεφονηπιακοί σταθμοί, δρόμοι, κοινωνικές παροχές, διευκολύνσεις στα λαϊκά στρώματα; Προφανώς δεν πρόκειται κάτι τέτοιο να πραγματοποιηθεί από την Δημοτική Αρχή.
Η Αστική κρατική δομή έχει 3 επίπεδα ανάπτυξης, τη κεντρική δομή την περιφερική δομή και την τοπική διοίκηση. Όλες οι περιφέρειες υλοποιούν πολιτική ανάπτυξης υπέρ των επιχειρήσεων και μονοπωλίων σε όλους του τομείς. Αυτό λειτουργεί μέσω ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ, όπως και τη διαμόρφωση φτηνής εργατικής δύναμης, μείωση μισθών, κατακρεούργηση ασφάλισης και φοροελάφρυνση των επιχειρήσεων. Συνολικά με την άνοδο της φτώχειας, της ανεργίας, την επιβολή όρων εργασιακού μεσαίωνα, τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, τη συρρίκνωση του μεροκάματου, την επιδείνωση του εργασιακού περιβάλλοντος, καθώς και την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αναγκών (Υγείας, Μόρφωσης, Στέγης, Ύδρευσης, Πολιτισμού, Αθλητισμού), σε συνδυασμό με την παραπέρα υποβάθμιση τους, είναι αυτό που διευκολύνει τις κερδοφορίες των επιχειρήσεων.
Η διευκόλυνση των κερδών του κεφαλαίου και των μονοπωλίων πραγματοποιείται μέσω:

 • Ανοίγματος του δρόμου για τοπική φορολογία από την τοπική διοίκηση σε βάρος της λαϊκής οικογένειας. Αυτό σημαίνει ότι εξασφαλίζεται μια πρόσθετη πηγή πόρων των επιχειρηματικών ομίλων.
 • Διευρύνεται το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο έργων, υπηρεσιών και προμηθειών οι οποίοι υλοποιούνται από μεγαλοεργολάβους στην Τοπική Διοίκηση για λογαριασμό μεγαλύτερων δήμων και περιφερειών.
 • Επιταχύνεται μεγαλύτερη ευχέρεια αλλαγής χρηστών Γης και ταχύτερη χωροθέτηση εγκαταστάσεων που ενδιαφέρουν τις επιχειρήσεις.
Ο «Καλλικράτης», δηλαδή  ότι πραγματοποιείται στον Μαρουσιώτικο Δημοτικό Προϋπολογισμό παρέχει .
 • Διευκόλυνση και ενίσχυση επιχειρηματικής δράσης
 • Αύξηση εμμέσων φόρων και τοπική φορολογίας
 • Ενίσχυση και πολλαπλασιασμός των μορφών ελαστικής απασχόλησης
 • Αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος για πολλούς υπαλλήλους, απολύσεις (Από το Ιανουάριο 2011 έχασαν τη δουλειά τους στο Δήμο Αμαρουσίου περίπου 700 εργατοϋπάλληλοι). Είναι άπιαστα όνειρα πια στο Δήμο (και όχι μόνο) δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, Πολιτισμός, Αθλητισμός.
  
   Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη οι δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες και οι εργατικοί αγώνες και διεκδικήσεις , αποτελούν εμπόδιο στην στρατηγική που υπηρετεί η δημοτική αρχή. Ενοχλούν οι διεκδικητές του άλλου δρόμου ανάπτυξης της οικονομίας, της διαφορετικής στάσης ζωής που προτείνουν οι κομμουνιστές.
Η στρατηγική που ακολούθησαν και στον Δήμο ΠΑΣΟΚ(Τζανίκος),ΝΔ(Πατούλης) και υποστηρίζουν τα δεκανίκια τους , δάνεια, κομμάτιασμα των υπηρεσιών και παραχώρηση στους ιδιώτες εργολάβους, χαράτσωμα του λαού, απολύσεις, απαξίωση των δημοτικών υπηρεσιών, έχει οδηγήσει τον Δήμο στην χρεοκοπία.

 
    Αυτό το αποτέλεσμα  φαίνεται σε κάθε προϋπολογισμό. Όσο κι αν ο Δήμαρχος Αμαρουσίου δηλώνει ότι έχει καταψηφίσει το σχέδιο «Καλλικράτη» είναι όμως ο πιο Νόμιμος Λειτουργός του. Με έναν ωμό τρόπο οι ίδιοι που παριστάνουν τους κυνηγούς της διαφθοράς, εκβιάζουν ψυχρά τις συνειδήσεις των θυμάτων της πολιτικής τους. Οι δήμοι είναι ήδη επιχειρήσεις που πουλάνε υπηρεσίες από τον καιρό που ψηφίστηκε η συνθήκη του Μάαστριχ από όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ, που έγκαιρα είχε προειδοποιήσει. Είναι πολύ καθαρό και στο Δήμο Αμαρουσίου πως οι περιφέρειες προορίζονταν να παίξουν πρώτο ρόλο στη σχέση κράτους-κεφαλαίου ενάντια στα λαϊκά στρώματα.
Από την άλλη μεριά ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συστηματικά συνεργάστηκε παντού με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ σε τοπικά όργανα και αποδεικνύεται έτσι η διαμόρφωση του στο σχέδιο «Καλλικράτης». Ο κεντρικό εισηγητής του στη βουλή ασπάστηκε πλήρως το «όραμα» που περνούσε μέσα από την «αιτιολογική έκθεση» του νομοσχεδίου που «προδόθηκε» όμως από συγκεκριμένες διατάξεις επιμέρους άρθρων. Θεωρεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει «πεδίο δόξης λαμπρό» για τους ΟΤΑ να αναδειχτούν σε «φορείς ουσιαστικής κοινωνικής συμμετοχής, δημοκρατίας, διαφάνειας, οικονομικής προόδου…», επιχειρεί να καλλιεργήσει στις λαϊκές  συνειδήσεις την ψευδαίσθηση για τοπικές «φιλολαϊκές οάσεις» εν μέσω καπιταλιστικής βαρβαρότητας.
Η ουσία της πολιτικής της Δημοτικής Αρχής παραμένει το ίδιο αντιλαϊκή, φορομπηχτική σε βάρος των εργαζομένων, όπως του Μαύρου μετώπου του ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ. Ακολουθεί και αυτή κατά πόδας, σε τοπικό επίπεδο, τη συνολικότερη Κυβερνητική πολιτική, όπως αυτή καθορίζεται, προς όφελος της οικονομικής ολιγαρχίας, με βάση τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Οι τοπικές εκλογές έχουν τοπικό χαρακτήρα και τέτοιο πρέπει να είναι και κριτήριο ψήφου» λένε χαρακτηριστικά ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

 •   Δηλαδή απορρίφθηκε το παιδί σου από τον παιδικό σταθμό, δεν πειράζει κάνε το Δημοτικό σύμβουλο φίλο σου και ίσως να σε βοηθήσει.
 • Μπορεί το πρωί να δυστυχής στη δουλεία σου, αλλά μην ανησυχείς θα είσαι άρχοντας στη γειτονιά στο Μαρούσι.
 • Μπορεί το μεροκάματο να πέφτει σε 595 ευρώ αλλά αν είσαι καλό παιδί (δηλαδή χωρίς παράπονα) μην ανησυχείς γιατί ο Δήμαρχος θα βοηθήσει.
 • Αν έχεις απολυθεί και είσαι νέος με όνειρα και ελπίδες δε πειράζει ας είναι καλά ο Δήμαρχος που θα προσλάβει εποχιακό η με μπλοκάκι, ανασφάλιστο και μεροκάματο πείνας. 
 • Μην τρέμεις που θα αρρωστήσεις και θα χρειαστείς νοσοκομεία  θα βρει λύση το Δημοτικό συμβούλιο.

Τα λαϊκά προβλήματα, έτσι όπως βιώνονται και σε τοπικό επίπεδο δίνουν τη δυνατότητα να συγκροτηθεί σε αγωνιστική βάση η Λαϊκή ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ από τα κάτω, έτσι που να αντιπαλεύσει την αντιλαϊκή πολιτική και τοπικά και κεντρικά.
Η ουσία της πολιτικής της Δημοτική Αρχής της πόλης μας παραμένει το ίδιο αντιλαϊκή, φορομπηχτική σε βάρος της λαϊκής οικογένειας.
Ιδιαίτερα σήμερα εν μέσω της όξυνσης της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, οι λαϊκές οικογένειες έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να επιβιώσουν ζώντας σε συνθήκες δυσανάλογες με τις δυνατότητές της σημερινής εποχής. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα κύρια προβλήματα που ταλαιπωρούν τον εργαζόμενο λαό αφορούν τις συνθήκες και τους όρους εργασίας, την απελευθέρωση των απολύσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις σε όλους τους τομείς της ζωής τους.
 Την ίδια λογική υπηρετεί και η σημερινή διοίκηση του Δήμου. Η Λαϊκή Συσπείρωση μαζί με το λαό του Μαρουσιού, πρωτοστατούμε στην οργάνωση της πάλης, δείχνοντας απειθαρχία και ανυπακοή στην κυρίαρχη πολιτική.
   

    Ταυτόχρονα, όμως, και ακριβώς επειδή όλα τα παραπάνω έχουν τον αντίκτυπό τους και στον τόπο ζωής του λαού, πιστεύουμε ότι μπορούμε μέσα από μία σειρά έργων να ικανοποιήσουμε βασικές λαϊκές ανάγκες. Επικεντρώνουμε σε έργα που αφορούν σύγχρονα σχολεία, παιδικούς σταθμούς, έργα που αφορούν τον πολιτισμό, την πολιτική προστασία, αντιπλημμυρικά έργα, μέτρα για το φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό περιβάλλον, δημόσια έργα κοινωνικών υποδομών.
  Υπερασπιζόμαστε και διεκδικούμε την προστασία των ελεύθερων χώρων από την τσιμεντοποίηση του πρασίνου, απαλλοτριώσεις για την ανάπτυξη του σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης, την διάνοιξη πεζοδρομίων για να καθίσταται δυνατή η κίνηση των πεζών.
 

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  Στις αθλητικές εγκαταστάσεις ιεραρχούμε μία σειρά από έργα υποδομών για την καλύτερη και πιο εύρυθμη χρήση τους, όπως και παρεμβάσεις - αναπλάσεις υγιεινής και προστασίας κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων. Άμεση προώθηση της κατασκευής γηπέδου ποδοσφαίρου στο Μαρούσι, δύο γηπέδων  5Χ5 στο Ψαλίδι και στον άγ. Κοσμά, πέρα των αθλητικών συλλόγων να χρησιμοποιούνται δωρεάν και ελεύθερα και από τον κόσμο του Μαρουσιού, σε επισκευή και μόνωση στο κλειστό Γυμναστήριο Σπύρου Λούη

 ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ – ΣΧΟΛΕΙΑ
Να προχωρήσουμε σήμερα σε μικρές παρεμβάσεις στους χώρους των σχολείων, με τη συντήρησή τους, και σε καθοριστικές παρεμβάσεις, με μονώσεις, προγράμματα για οικολογικές μορφές ενέργειας, δρόμους πέριξ των σχολείων σε ήπιας κυκλοφορίας. Παρεμβάσεις που θα κάνουν πιο οικείο και ασφαλές το σχολείο στη μαθητική κοινότητα.
 Να ιεραρχήσουμε στην λειτουργία των παιδικών σταθμών, δεδομένης της ύπαρξης κτιρίων μισθωμένων και ακατάλληλων.
 Απαλλοτρίωση οικοπέδου δίπλα από το 16ο Δ.Σ, κατασκευή νέων Δημοτικών σχολείων ,στον αγ. Θωμά, στις εργατικές 12ο και όπου αλλού ζητούν γονείς και εκπαιδευτικοί 

 ΠΑΡΚΑ – ΠΛΑΤΕΙΕΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ
Να προχωρήσουμε επίσης, σε συντηρήσεις και βελτιώσεις των υπαρχουσών πλατειών και παιδικών χαρών που θα προστατεύεται η σωματική ακεραιότητα των παιδιών από παραμελημένα όργανα, σε πάρκα και πλατείες, που θα μπορούν πραγματικά να είναι αξιοποιήσιμα και προσβάσιμα από όλο τον λαό.
Απαλλοτρίωση των οικοπέδων στο κέντρο "παναγόπουλου", "χοντου",στους αγ. Αναργύρους , Σωρό, Κοκκινιά, νέα Φιλοθέη κ.αλ. και διάπλαση χώρων αναψυχής.
Αντιπλημμυρικά έργα και Αντισεισμικός έλεγχος όλων των Δημοτικών κτιρίων και των εκπαιδευτηρίων , καθώς και να απαιτήσουμε τον έλεγχο όλων των κτιρίων που εργάζονται ή συναθροίζονται πολύς κόσμος.
ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ
· Μόνιμο και σταθερό εργαζόμενο προσωπικό , με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα
· Εργαζόμενοι με αμοιβές που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους
· Εργαζόμενοι σε έναν ενιαίο και μόνο Δημοτικό οργανισμό , χωρίς δημοτικές επιχειρήσεις Α.Ε. δημοτικούς εργολάβους με εργάτες δούλους και πολιτικούς ομήρους αγίων συμβούλων
    
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
 Πολύ κουβέντα έγινε και στο που θα βρούμε τα χρήματα. Δύο λύσεις μπορούν να δοθούν και ακούστηκαν, από το σύνολο των παρατάξεων:
Ή να τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι μικρέμποροι, τα λαϊκά στρώματα , που ζούνε στο Μαρούσι, με τα αυξημένα νέα δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους,
Ή να τα πληρώσουν οι ίδιοι μέσο του Φ.Π.Α και άλλων φόρων και χαρατσιών που μας φτωχαίνουν καθημερινά.
Να απαιτηθούν όλα τα παρακρατηθέντα χρήματα από την κυβέρνηση, χρηματοδότηση του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό.
   Χρήματα και πλούτος υπάρχει και καθημερινά παράγεται όλο και περισσότερος από τους εργάτες. Όμως περισσεύουν όλο και λιγότερα για Παιδεία , Υγεία, έργα υποδομής κ.λ.π. όχι γιατί υπάρχουν λαμόγια , κλέφτες, απατεώνες, κακοί διαχειριστές των χρημάτων , κακοί εφοπλιστές , τραπεζίτες και βιομήχανοι.
 Όταν συμφωνείς με τον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης , τότε δεν μπορείς να διαφωνείς με την ανάγκη του μεγάλου κεφαλαίου για κερδοφορία, άρα με απολύσεις των εργαζόμενων που περισσεύουν, με αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, με μείωση μισθών.
 Όταν  η μόνη σου έγνοια είναι το πως θα ξεκολλήσει το σύστημα από το τέλμα, τότε θα ψάχνεις όχημα να το τραβήξει, έστω και προσωρινά , μπροστά. Είτε βάζοντας σε επιτήρηση, τη χώρα και το Μαρούσι (ΠΑΣΟΚ- ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΟΣ), είτε ψάχνοντας ένα άλλο μείγμα περάσματος της ίδιας πολιτικής με άλλο τρόπο (ΝΔ-ΠΑΤΟΥΛΗΣ)
 Όταν οι υπαρξιακές σου αναζητήσεις για τον καλό και τον κακό σωτήρα της κοινωνίας σε οδηγούν σε προτάσεις –επανιαδιαπραγμάτευσης του δημοτικού χρέους με τις τράπεζες- και να μπούνε και οι ίδιοι στο θεσμό του διαφανούς ελέγχου του νόμιμου και του μη νόμιμου χρέους, για περισσότερες εξηγήσεις( ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ και λοιποί). Ή τις φαιδρότητες ότι όλοι μαζί χρεοκοπήσαμε τον δήμο (ΠΑΣΟΚλαπάκης), τότε το αδιέξοδο είναι ορατό.
  
  Για το ΚΚΕ και την Λαϊκή Συσπείρωση η μόνη πραγματική λύση βρίσκεται στην πάλη για την ανατροπή αυτού του βάρβαρου και ξοφλημένου τρόπου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
    
    Μόνο λύνοντας μια και καλή το δίλημμα από ποιόν για ποιόν , λύνοντας την αντίθεση κεφαλαίου – εργασίας, έχοντας ξεκάθαρο σκοπό και στόχο , όχι να ξεπεραστεί η καπιταλιστική κρίση και να επανέλθει η ανάκαμψη των κερδών των καπιταλιστών, με τσακισμένα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα , όχι με μεσοβέζικες λύσεις.
Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα και στο Μαρούσι χρειάζεται σήμερα να οργανωθούν στα ταξικά σωματεία τους, στους χώρους εργασίας , να αντισταθούν με τις ταξικές δυνάμεις , με το ΠΑΜΕ, για να βάζουμε καθημερινά εμπόδια στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, να ενταχθούν και να βοηθήσουν τον οργανωμένο αγώνα των ΚΟΒ του ΚΚΕ στο Μαρούσι , να συσπειρωθούν στις λαϊκές επιτροπές, βοηθώντας την συγκέντρωση δυνάμεων για την Λαϊκή Αντεπίθεση και την Εργατική εξουσία.  

 
   Το μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ ακολουθεί σε τοπικό επίπεδο τη συνολικότερη κυβερνητική πολιτική, όπως αυτή καθορίζεται προς όφελος της οικονομικής ολιγαρχίας. ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ. Είναι καθαρό ότι η πολιτική αυτής της Δημοτικής Αρχής δεν πρόκειται να κερδηθεί υπέρ της εργατικής τάξης εάν δεν αναπτυχθεί ένα ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ, ΜΑΖΙΚΟ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ σε συνδυασμό με τους συνολικότερους αγώνες των εργαζομένων
Ενάντια στην αντεργατική λαίλαπα της άρχουσας τάξης
Για καλύτερους όρους δουλειάς και διαβίωσης
Σταθερό σχήμα ενάντια στη προοπτική της εκμετάλλευσης.

ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ
ΚΑΡΛΑΤΗΡΑ ΜΑΡΙΑ
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ