Για επικοινωνία και παρατηρήσεις στο e-mail: lsamarousiou@gmail.comΕπερώτηση ΚΚΕ για το δάσος ΣυγγρουΟι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Διαμάντω Μανωλάκου και Γιάννης Γκιόκας κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, για το δάσος Συγγρού.
Αναλυτικά:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Για το Δάσος Συγγρού.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την ένοχη σιωπή της δημοτικής Αρχής Μαρουσιού, που πρόσκειται στη ΝΔ, προχώρησε μέσω της διορισμένης Διοίκησης του Ινστιτούτου Γεωπονικών Εφαρμογών (Ι.Γ.Ε.) στην πρώτη ενέργεια εμπορευματοποίησης του Δάσους Συγγρού, έναν από τους ελάχιστους υπερτοπικούς πνεύμονες πρασίνου που απόμειναν στον αστικό ιστό του Λεκανοπεδίου. Πιο συγκεκριμένα, το δάσος παραχωρήθηκε από τη Διοίκηση του Ι.Γ.Ε. έναντι αντιτίμου σε γνωστό διεθνικό μονοπώλιο αθλητικών ειδών, που οργάνωσε την Κυριακή, 4/12/2010, μαζικό αγώνα δρόμου με όλες τις συναφείς λυόμενες κατασκευές και ηχητικές εγκαταστάσεις. Αποκαλυπτική είναι η δήλωση του Προέδρου του Ι.Γ.Ε. στον τοπικό Τύπο («Αμαρυσία» 11/12/2010) σύμφωνα με την οποία η έναντι αμοιβής παραχώρηση του δάσους στην πολυεθνική έγινε προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα του Ινστιτούτου. Ομολογείται έτσι, ότι η χρήση του δάσους Συγγρού υποτάσσεται πλέον στη σκοπιμότητα της εμπορευματικής του διαχείρισης, πολιτική που θέτει σε άμεσο κίνδυνο το υπόψη κληροδότημα, πολύτιμο πόλο πρασίνου όχι μόνο για τους όμορους δήμους αλλά για όλο το Λεκανοπέδιο της Αθήνας.
Το ΚΚΕ ήταν ανέκαθεν ριζικά αντίθετο με κάθε ενέργεια που αντίκειται στο δασικό χαρακτήρα και στις περιορισμένες ήπιες χρήσεις του σύμφυτες με το κληροδότημα. Θεωρεί ότι η αγωνιστική επαγρύπνηση των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη εγγύηση για τη διατήρηση του δάσους.

Κατόπιν των ανωτέρω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ.Υπουργός, στην εποπτεία του οποίου υπάγεται το Ι.Γ.Ε., τί μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε:
  •  Να αποτραπεί στο μέλλον οποιαδήποτε παρόμοια ενέργεια εμπορευματοποίησης και κάθε άλλη χρήση ασύμβατη με το δασικό χαρακτήρα του κληροδοτήματος.
  • Να αναπτυχθεί παραπέρα, με παράλληλη ενίσχυση της πυροπροστασίας του, η υψίκορμη βλάστηση του δάσους, και να κατοχυρωθεί αυτό ως δημόσια λαϊκή περιουσία
Οι βουλευτές
Σπύρος Χαλβατζής
Διαμάντω Μανωλάκου
Γιάννης Γκιόκας